środa, 22 lutego 2017

Tłusty Czwartek - Test Pączków w Poznaniu

Tłusty Czwartek...jak tu nie zjeść pączka! Kto by pomyślał, że kiedyś pączki nadziewane były słoniną. Gdyby zostało tak do dziś, to chyba nie cieszyłyby się taką popularnością jak teraz.

Jaki powinien być idealny pączek? Czy powinien wyróżniać się smakiem nadzienia, wyglądem, czy też delikatnie mokrym ciastem? Próbowaliśmy odpowiedzieć na te pytania podczas testu pączków. 




Każdy pączek oceniany był w pięciu kategoriach, tj.:
  • wygląd,
  • smak nadzienia,
  • smak ciasta,
  • smak ogólny,
  • stosunek nadzienia do ciasta oraz
  • stosunek jakości do ceny.
Ocenialiśmy pączki z pięciu poznańskich cukierni - Natura, Pawłowicz, Stara Pączkarnia, A.Blikle oraz Walenciak.

Pierwsze miejsce należy do pączka z cukierni:

Miejsce I




Ze Starej Pączkarni testowaliśmy dwa pączki - Rafaello oraz z nadzieniem ananasowym. Niestety zwycięzca może być tylko jeden i wygrał pączek Rafaello, zarówno w ocenie ogólnej, jak i pod względem smaku nadzienia i ciasta, smaku ogólnego, stosunku nadzienia do ciasta oraz stosunku jakości do ceny.


Łączna liczba punktów: 149

Cena: 2,50 PLN

Zwycięzca w kategorii: Smak nadzienia, Smak ciasta, Smak ogólny, Stosunek nadzienia do ciasta oraz Stosunek jakości do ceny

Dalej na podium jest pączek z cukierni:

Miejsce II



Łączna liczba punktów: 128

Cena: 2,50 PLN

Miejsce III



Łączna liczba punktów: 123

Cena: 1,80 PLN

Poza podium pączek z nadzieniem ananasowym ze Starej Pączkarni, który stracił najwięcej punktów na wyglądzie...

Miejsce IV



Łączna liczba punktów: 119

Cena: 2,50 PLN

Miejsce V



Łączna liczba punktów: 117

Cena: 3,50 PLN

Zwycięzca w kategorii: Wygląd

Miejsce VI



 

  
Łączna  liczba punktów: 62

Cena: 2,20 PLN

A więc tak... 


Share:  

0 komentarze:

Prześlij komentarz

A Ty?! Co o tym myślisz? - napisz :-)