wtorek, 15 listopada 2016

,

Jesienne ciasto


Jesienne ciasto z gruszkami i z nutą imbiru. Oczywiście bezglutenowe i bez cukru! Zdrowa przekąska w jesienny chłodny dzień.

Składniki:
  • 175g mąki z ciecierzycy,
  • 150g masła,
  • 3 jajka,
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 1 łyżka mielonego imbiru,
  • 50g kandyzowanego imbiru,
  • 100g suszonych daktyli,
  • 1 duży banan,
  • 500g gruszek.
Wykonanie:

Kandyzowany imbiru moczymy we wrzątku przez 15 minut. Następnie drobno siekamy.

W misce blendujemy daktyle z bananem, następnie dodajemy masło i miksujemy. Dodajemy przyprawy i kandyzowany imbir. Wbijamy stopniowo po jednym jajku na przemiennie z jedną łyżką mąki (na jedno jajko) i dalej miksujemy. Następnie, dodajemy pozostałą mąkę i mieszamy drewnianą łyżką.

Spód tortownicy wykładamy papierem, a brzegi smarujemy masłem i oprószamy mąką. Na tak przygotowaną blachę wykładamy cienką warstwę ciasta. Na ciasto układamy (wypukłą stroną do dołu) obrane połówki gruszek. Na gruszki wykładamy pozostałą część ciasta. Tortownicę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.

Dodatkowo możemy przygotować polewę czekoladową i obsypać ciasto płatkami kokosa.




Share:  

0 komentarze:

Prześlij komentarz

A Ty?! Co o tym myślisz? - napisz :-)