sobota, 1 października 2016

,

Weekend!


Weekend to zdecydowanie dwa dni w tygodniu, w którym czas zwalnia. Z łóżka wstajemy bez pośpiechu, rozkoszujemy się każdym łykiem wypitej kawy. A jak o kawie mowa, to obowiązkowo do kawy ciasto...to może maślane?

Poniżej przepis na bezglutenowe i bezlaktozowe Ciasto Maślane, które piekę od lat. Dawniej w wersji z glutenem, obecnie w wersji bezglutenowej :-). 


Ciasto maślane



Składniki na formę keksową:
  • 170 g brązowego cukru,
  • 140 g masła,
  • 4 jaja,
  • 200 g mąki bezglutenowej (użyłam miksu Schear - jaglana, ryżowa i ziemniaczana),
  • 2 - 3 łyżki bezglutenowego kakao (np. firmy Celiko).
Oczywiście możemy składniki bezglutenowe zastąpić glutenowymi, ciasto też wyjdzie - dawniej piekłam tylko w takiej wersji.

Wykonanie:

Białko oddzielamy od żółtek. Miksujemy masło o temperaturze pokojowej z cukrem na jednolitą gładką masę. Dodajemy stopniowo żółtka, całość miksujemy. Następnie dodajemy partiami mąkę przesianą przez sitko. Masa będzie gęsta. W drugiej misce, białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta i mieszamy drewnianą łyżką.

Blaszkę smarujemy masłem i oprószamy bezglutenową bułką tartą. Wykładamy 3/4 ciasta. Do pozostałej części dodajemy kakao i mieszamy na jednolitą masę. Masę kakaową wykładamy na blaszkę i mieszamy delikatnie widelcem, aby masy się połączymy. 

Ciasto jest bez proszku do pieczenia w związku z tym nie wyrośnie nam zbyt mocno. Ciasto pieczemy przez 50 minut w temperaturze 175 stopni.


Share:  

0 komentarze:

Prześlij komentarz

A Ty?! Co o tym myślisz? - napisz :-)