poniedziałek, 29 sierpnia 2016

,

Czekolada + Maliny = BIG LOVE


Zdecydowanie poniedziałki nie nastrajają mnie do działania, ale jakoś zmotywować się trzeba, żeby funkcjonować :-). Dla tych, którzy potrzebują motywacji po ciężkim poniedziałku i dla tych, co chcą sobie osłodzić ten cudowny dzień w tygodniu - Muffinki czekoladowe z Malinami!

W kwestii przepisów zawsze można liczyć na Kwestię Smaku, oryginalny przepis na muffiny znajdziecie na ich blogu pod linkiem tu.  

Przygotowałam bezglutenowe muffiny podmieniając składniki z glutenem na bezglutenowe.

Przepis jest prosty i bardzo szybko się robi. Z poniżej podanych składników wychodzi mi 16 muffinek, a piekłam je już trzy razy :-)



Składniki na 16 babeczek:
  • 200g gorzkiej czekolady (zawsze wybieram Wedla, dla tych co trzymają restrykcyjną dietę bezglutenową to najlepsza będzie Goplana),
  • 3 łyżki Nutelli,
  • 80g masła,
  • 2 jajka,
  • 150 ml mleka,
  • 130g brązowego cukru,
  • 250g mąki (wykorzystałam miks bezglutenowy),
  • 2 łyżki proszku do pieczenia (bezglutenowego),
  • 250g malin.
Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przygotowujemy blaszkę na muffinki, którą wykładamy papilotkami lub korzystamy z formy silikonowej na babeczki.

150g czekolady rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu wraz z masłem. Następnie dodajemy mleko (o temperaturze pokojowej) i mieszamy. W niewielkiej miseczce roztrzepujemy jajka i dodajemy do naszej masy czekoladowej. 

W kolejnej misce należy wymieszać składniki sypkie - cukier, mąkę oraz proszek do pieczenia. Mąkę i proszek należy przesiać przez sitko. Dodać masę czekoladową i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Dodać umyte maliny i ponownie delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. 

Ciasto na muffinki przełożyć do papilotek. Pokroić odłożone wcześniej 50g czekolady i posypać z każdą z muffinek. Piec przez 25 minut bez zaglądania do piekarnika.

A po upieczeniu...







Share:  

1 komentarz:

A Ty?! Co o tym myślisz? - napisz :-)