sobota, 28 maja 2016

,

Jaglanka


Slow down...

Weekend to taki moment tygodnia, w którym czas trochę wyhamowuje. Można nie tylko dłużej pospać, ale też zjeść śniadanie w wolniejszym tempie niż w tygodniu. 

Śniadanie na ciepło jest to na pewno taki posiłek, który sprawia, że znacznie lepiej funkcjonuję i zaczynam dzień.

Kasza jaglana na słodko



Składniki na dwie porcje:
  • 1/2 szklanki nieugotowanej dobrej jakości koszy jaglanej,
  • 1 szklanka 100% soku jabłkowego,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie),
  • 2 łyżki płatków lnianych (mogą też być owsiane albo len mielony - tylko wtedy nasza jaglanka zrobi się bardziej zwarta),
  • 1 średniej wielkości jabłko,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka cukru brązowego,
  • suszone owoce - śliwki, rodzynki czy żurawina,
  • popping z amarantusa.
Wykonanie:

Gotujemy w garnku sok z wodą. Kaszę jaglaną płuczemy w wodzie, tak długo, aż woda przestanie być mętna. Kaszę wrzucamy do gotującej się wody z sokiem, dodajemy łyżkę miodu. Gotujemy pod przykryciem przez 20 minut mieszając od czasu do czasu. 

W międzyczasie myjemy jabłko, kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy jabłko, które posypujemy brązowym cukrem. Smażymy tak długo, aż jabłko będzie miękkie.

Jak kasza jaglana wchłonie całość płynu dosypujemy dwie łyżki płatków lnianych i mieszamy. Następne jaglankę przekładamy do dwóch miseczek, dodajemy jabłko, susoszne owoce i calość posypujemy poppingiem z amarantusa!


Share:  

0 komentarze:

Prześlij komentarz

A Ty?! Co o tym myślisz? - napisz :-)