sobota, 5 marca 2016

,

Bezglutenowe Naleśniki Owsiane



Weekend jest zdecydowanie najprzyjemniejszą częścią tygodnia, kiedy czas zwalnia chociaż na chwilę. Można sobie pozwolić na dłuższe wstawianie z łóżka, delektowanie się smakiem porannej kawy. W te dwa dni w tygodniu można też sobie pozwolić na wyjątkowe śniadanie, nie w biegu, nie w pośpiechu...tylko przy stole z bliskimi.

Weekend bez naleśników, to zdecydowanie nie prawdziwy weekend ;-). Owsiane naleśniki to nie tylko alternatywa dla bezglutenowców, ale też dla smakoszy. Zdecydowanie owsiane naleśniki biją smakiem te pszenne.


BEZGLUTENOWE (OWSIANE) NALEŚNIKI



 
Składniki na ciasto naleśnikowe (4-5 sztuk):

  • 1,5 szklanki bezglutenowej mąki owsianej (np. firmy Provena),
  • 1 szklanka mleka (ja użyłam bez laktozy),
  • 2 jajka,
  • szczypta soli oraz
  • olej do smażenia

Składniki na nadzienie:

  • serek śmietankowy typu Almette,
  • krem czekoladowy (np. Nutella),
  • ulubione owoce (ja użyłam bananów, kiwi i mandarynek).

Wykonanie:

W misce miksujemy mąkę, mleko, jajka i szczyptę soli. Po połączeniu składników, ciasto odstawiamy na około pięć minut. Ciasto stanie się dość gęste. 

Na patelni podgrzewamy olej i wylewamy jedną chochelkę ciasta. Smażymy najpierw z jednej strony, tak długo, aż pojawią się małe pęcherzyki - wówczas naleśnika obracamy na drugą stronę.

Naleśnik smarujemy serkiem śmietankowym na to układamy plasterki bananów, przykrywamy drugim naleśnikiem, który smarujemy kremem czekoladowy i układamy plasterki kiwi i mandarynek!

Smacznego!

Share:  

1 komentarz:

  1. Wygląda to rewelacyjnie, albo jeszcze lepiej!

    Jadłam niedawno naleśniki owsiane i postanowiłam sama sobie je przygotować, a Twój przepis mnie dodatkowo zmotywował (a raczej ekstra zdjęcie).

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

A Ty?! Co o tym myślisz? - napisz :-)