niedziela, 22 listopada 2015

,

Jaglana Szarlotka


Sezon na jabłka wciąż trwa. Jesień to taki okres, w których na deser królują jabłka - jabłeczniki, tarty z musem jabłkowym czy pieczone jabłka z bezą i cynamonem.

Jabłecznik, który przepis znajdziecie tutaj to taki smak z mojego dzieciństwa. Niestety nie jem już żadnych zbóż w związku z tym poszukiwałam alternatywy do szarlotki i znalazłam przepis na Jaglaną Szarlotkę na blogu Olgasmile.


Składniki na okrągłą tortownicę o średnicy 22 - 24 cm:

Ciasto:
  • 1 i 3/4 szklanki surowej kaszy jaglanej,
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
  • 1/4 szklanki brązowego cukru,
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 80 g masła.
Nadzienie:
  • 1,5 kg jabłek,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2-4 łyżki brązowego cukru (w zależności od tego jak bardzo jabłka są słodkie),
  • 1 czubata łyżka cynamonu.
Wykonanie:

Kaszę jaglaną przed gotowaniem płuczemy tak długo, aż woda będzie przejrzysta. Następnie kaszę gotujemy przez ok. 15 minut w stosunku kaszy do wody 1:2. Ugotowaną kaszę jaglaną i delikatnie przestygniętą przekładamy do miski i dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną, mąkę kukurydzianą i mieszamy. Masa będzie gęsta.

Jabłka ścieramy na tartce o największych oczkach, dodajemy sok z cytryny, cukier, skrobię ziemniaczaną i cynamon. Całość mieszamy.

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Do blaszki przekładamy 2/3 naszej masy jaglanej i mocno dociskamy łyżką. Na to układamy nasze jabłka - proponuję odsączyć nadmiar soku. Na sam wierzch ciasta wykładamy 1/3 masy jaglanej. Górę ciasta posypujemy cukrem, układamy paski pokrojonego masła i przykrywamy folią aluminiową. Ciasto pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Pięć minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię i możemy posypać szczyptą cynamonu.

Ciasto jest naprawdę dobre jest to taka alternatywa dla glutenowej szarlotki. Mój Tata w pierwszej chwili nie wiedział, że jest to ciasto z kaszy jaglanej i powiedział "wyszedł Ci trochę zakalec" :-).




Share:  

1 komentarz:

  1. Szarlotka bez mąki i mleka *.* marzenie... szkoda, że jestem zbyt leniwa na wypieki ;)

    OdpowiedzUsuń

A Ty?! Co o tym myślisz? - napisz :-)