sobota, 31 października 2015

,

Puffed Rice Doughnut Cake


Tym razem coś słodkiego, co można zrobić w tempie ekspresowym. Obecnie tymczasowo nie mam piekarnika, więc preferuję przepisy bez pieczenia. 

Ryż preparowany kojarzy mi się bardzo z dzieciństwem, kiedyś jadło się takie szyszki z ryżu na słodko.

Puffed Rice Doughnut Cake


Składniki:

  • 40g niesolonego masła,
  • 150g pianek,
  • 120g ryżu preparowanego
  • polewa czekoladowa - gorzka czekolada i 50g niesolonego masła,
  • dowolna posypka.
Podane składniki są 20cm silikonową formę.

Wykonanie:

Do zrobienia tego "ciasta" będzie potrzebna nam foremka sylikonowa o średnicy 20 cm, którą od środki delikatnie natłuszczany masłem / olejem. 

Masło rozpuszczamy w garnku i dodajemy pianki, ciągle mieszamy, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia się pianek. Następnie dodajemy ryż preparowany i mieszamy do połączenia się składników.

Naszą mieszkankę przekładamy do formy sylikonowej - uwaga gorące! Ryż delikatnie przygniatamy do formy przez papier, żeby się nie oparzyć. Odstawiamy na ok. 2 godziny.

Następnie wyciągamy nasze "ciasto" z sylikonowej formy i robimy polewę czekoladową. Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajmy masło. Polewą czekoladową polewamy "ciasto" i ozdabiamy kolorową posypką.




Share:  

1 komentarz:

A Ty?! Co o tym myślisz? - napisz :-)