niedziela, 25 października 2015

,

Czekoladowy budyń z kaszy jaglanej


Bomba witaminowa!

Staram się, aby moje dieta była zbilansowana, ale do słodkości mam zdecydowaną słabość! Uwielbiam wszystko, co słodkie. 

Mam dla Was przepis na coś, co jest zarówno słodkie i zdrowe :-). Tym czymś jest czekoladowy budyń z kaszy jaglanej. Kasza jaglana jest niezwykle zdrowa, ponieważ zawiera wapń, żelazo, fosfor, lecytynę oraz krzem. 

Kasza jaglana oczyszcza organizm, obniża poziom cholesterolu oraz wzmacnia pracę jelit. Przy czym, osoby mające problemy z tarczycą muszą spożywać kaszę jaglaną  w umiarkowanych ilościach z uwagi na niewielkie ilości goitrogenów, które zaburzają metabolizm jodu.

Czekoladowy budyń z kaszy jaglanej

Składki na budyń dla dwóch osób:
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej,
  • 1/2 szklanki dowolnego mleka,
  • 60-70 g gorzkiej bezglutenowej czekolady,
  • garść rodzynków,
  • kilka truskawek,
  • banan,
  • kilka orzechów laskowych,
  • płatki bezglutenowe do posypania.
Kaszę jaglaną płuczemy na sitku, tak długo, aż woda przestaje być mętna. Szklankę wody zagotowujemy w garnku i wrzucamy kaszę jaglaną. Dodajemy odrobinę soli i gotujemy tak długo, aż kasza będzie miękka.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mleko podgrzewamy. Do ugotowanej kaszy jaglanej dodajemy czekoladę, mleko i rodzynki całość blendrujemy na jednolitą masę. Przekładamy do miseczek dodajemy owoce i orzechy oraz posypujemy płatkami owsianymi.

Budyń możemy podawać zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu  lodówce.

Idealny posiłek na pierwsze lub drugie śniadanie.





Share:  

0 komentarze:

Prześlij komentarz

A Ty?! Co o tym myślisz? - napisz :-)