czwartek, 14 maja 2015

Zupa szparagowa by Hendifly


Sezon szparagów w pełni. W sklepach i na rynkach możemy dostać szparagi białe lub zielone. Zdecydowałam się na szparagi białe i przygotowałam z nich pyszną zupę według własnego przepisu.

Składniki:
  • włoszczyzna na zupę,
  • filet z piersi z kurczaka,
  • cebula,
  • łyżka masła,
  • 1 pęczek białych szparagów,
  • 100 ml mleka,
  • natka pietruszki,
  • płatki migdałów (opcjonalnie).
Wykonanie: 

Warzywa (marchew, pietruszkę i seler) obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Tak samo postępujemy z filetem z kurczaka. Z tych składników przyrządzamy około 1-1,5 litra wywaru. 

Do przyrządzenia zupy będzie potrzebny nam czysty wywar (bez warzyw) i kawałki kurczaka. 

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle na patelni. Cebulę przekładamy do garnka z wywarem i gotujemy na małym ogniu.

Nasze szparagi obieramy w całości i myjemy, odcinamy twarde trzonki i odcinamy główki. Główki szparagów nie wyrzucamy, bo wykorzystamy je później. Szparagi kroimy na ok. 2 cm kawałki i wrzucamy do wywaru, gotujemy do miękkości. Zupę ściągamy z ognia i blendrujemy na krem, dodajemy mleko i kawałki kurczaka, przyprawiamy solą i pieprzę i ponownie zagotowujemy.

Główki szparagów wrzucamy do gotującej, osolonej wody i gotujemy przez ok. 2-3 minuty.

Krem ze szparagów podajemy w miseczce z garstką natki pietruszki i płatkami migdałów wraz z kilkoma ugotowanymi główkami.

 
Share:  

3 komentarze:

  1. Nigdy nie mialam w ustach szparagow, do czego porownalabys ich smak ;> bo zupka wyglada smakowicie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szparagi mają taki delikatny smak, jeśli miałabym go do czegoś porównać to chyba wybrałabym kalafior :-). Polecam zupkę:-)!

      Usuń
  2. Aaaaa, to do tego służą szparagi, ostatnio pojawiły się w Lidlu. Czyli kolejna zupa to szparagowa.

    OdpowiedzUsuń

A Ty?! Co o tym myślisz? - napisz :-)