czwartek, 7 maja 2015

Sezon truskawkowy rozpoczęty!


Ja już sezon truskawkowy rozpoczęłam. Przepis na tort znalazłam na blogu Moje Wypieki. Przepis trochę zmodyfikowałam, a w szczególności sposób przyrządzania biszkoptu, bo mam swój sprawdzony przepis:-).

Uwielbiam czekoladę, ale ciemną a nie białą. W torcie znajduje się 4,5 tabliczki białej czekolady, więc jeśli nie jesteś jej fanem to przepisu nie polecam :-). Biała czekolada specyficznie smakuje, podczas obróbki staje się bardzo słodka.

Składniki na biszkopt:
  • 5 jaj,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej oraz
  • 1/4 szklanki ziemniaczanej.
Składniki na krem:
  • 450 g białej czekolady,
  • 500 ml śmietany kremówki 30%.
Składniki na wsad truskawkowy:
  • 500 g truskawek,
  • 2,5 łyżeczki żelatyny,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  •  woda.
 Ozdoba:
  • 500 ml śmietany kremówki 36% oraz
  • 1 łyżka cukru pudru.
 Wykonanie biszkoptu:

Podane składniki w przepisie są idealne na tortownicę o średnicy ok. 22-24 cm. Mąki przesiewamy przez sitko do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę na sztywno i stopniowo dodajemy po łyżce cukru dalej ubijając. Pamiętajmy o tym, żeby podczas ubijania piany nie zmniejszać ilości cukru. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na niskich obrotach. Do naszej masy dodajemy mąki w trzech partiach miksując delikatnie na niskich obrotach przez chwilkę - do połączenia się składników.

Masę przelewamy do tortownicy pokrytej od spodu papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy przez 35-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika, wykonujemy tzw. "rzut biszkoptem", tj. blachę rzucamy na ziemię z wysokości kolan, dzięki temu ciasto nie opadnie. Jak biszkopt ostygnie wyciągamy go z formy obkrawając blachę z boku.

Wykonanie kremu:

Śmietanę kremówkę przelewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia, zestawiamy z planika i dodajemy czekoladę. Należy odczekać ok. 2 minuty i energicznie wymieszać na jednolitą konsystencję. Następnie krem schłodzić w lodówce przez co najmniej 12 godzin.

Po upływie czasu chłodzenia, krem ubić delikatnie, tak długo aż zrobi się gęsty.

Wykonanie wsadu truskawkowego:

Żelatynę zalać niewielką ilością wody, tak aby napęczniała. Truskawki umieścić w garnku wraz z cukrem i podgrzewać, do czasu aż cukier się rozpuści. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 2 łyżkach wody i dodać do truskawek wraz z cytryną, doprowadzić do wrzenia i ściągnąć z palnika. Do gorącej truskawkowej masy dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać tak, aby się rozpuściła. Sos powinien mieć gęstą konsystencje, aby ją uzyskać należy schłodzić go w lodówce przez 1-1,5 h.

Ciasto dzielimy na trzy blaty. Biszkopt nasączamy wodą z odrobiną alkoholu np. cytrynówką bądź herbatą wymieszaną z łyżką ekstraktu waniliowego. Pierwszy blat nasączamy, nakładamy 1/2 kremu z białej czekolady i 1/2 wsadu truskawkowego, przykrywamy drugim blatem. Z drugim blatem postępujemy tak samo i wierzch przykrywamy trzecim blatem.

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod konie ubijania dodajemy cukier puder. Tort pokrywamy bitą śmietaną i chłodzimy przed podaniem w lodówce.




Share:  

0 komentarze:

Prześlij komentarz

A Ty?! Co o tym myślisz? - napisz :-)