czwartek, 22 stycznia 2015

Słodkości


Słodkości, słodkości i jeszcze raz słodkości :-). Zastanawiałam się czemu tak rzadko w ciągu roku jemy takie ciasta jak piernik czy makowiec.

Makowiec i piernik to sezonowe ciasta świąteczne. Zachęcam Was, żeby nie jeść je tylko w święta, ale też w normalne dni :-). 

Dzisiejszy przepis na ciasto  znalazłam na blogu Kwestia Smaku. Jest to połączenie różnych smaków....słodkiego i kwaśnego z dodatkiem maku, polecam nie tylko na święta.

Składniki na biszkopt na prostokątną formę:
  • 4 jajka,
  • 100 g cukru,
  • 70 g mąki pszennej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki sypkiego maku,
Składniki na krem:
  • 250 g serka mascarpone,
  • 400 ml śmietany kremowej 30%,
  • 6 łyżek likieru amaretto,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej,
  • 1 łyżka żelatyny.
Pozostałe składniki:
  • słoiczek żurawiny,
  • garść suszonej żurawiny,
  • sok z trzech limonek,
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 130 ml śmietany kremówki 30%.
Wykonanie:

Biszkopt

Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie, dalej ubijając, dodajemy po łyżce cukru. Pamiętajmy o tym, żeby nie zmniejszać ilości dodawanego cukru. Ubijamy całość jeszcze przez chwilę i dodajemy po jednym żółtki. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z makiem w trzech partiach i miksować przez krótki okres czasu na niewielkich obrotach. Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem. Biszkopt piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika wykonać rzut biszkoptem, tj. opuścić blachę z wysokości kolan na podłogę. Biszkopt odstawić do ostygnięcia.

Krem
 
W małym garnuszku wsypać kawę i rozpuścić ją w 4 łyżkach wrzącej wody, wymieszać. Dodać żelatynę, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić na małym ogniu dodając 6 łyżek amaretto. Odstawić do wystudzenia. Nie możemy pozwolić, żeby żelatyna nam się zagotowała, bo wtedy traci swoje właściwości.

W misce ubić mascarpone i 200 ml śmietany kremówki. Dodać ostudzoną płynną żelatynę i ubić. W osobnej misce ubić 200 ml kremówki z dwoma łyżkami cukru pudru. Ubitą śmietanę połączyć z kremem.

Ciasto nasączyć sokiem z limonki i wysmarować żurawiną ze słoiczka. Następnie wyłożyć naszą masę kremową. W garnku podgrzać 130 ml śmietany kremówki i dodać pokruszoną na kawałki czekoladę. Zdjąć z ognia i energicznie wymieszać do uzyskania czekoladowej polewy. Polewę chwilkę przestudzić i wyłożyć na ciasto. Ozdobić suszoną żurawiną. Schłodzić w lodówce. 





Share:  

1 komentarz:

  1. Mniam, bardzo apetycznie to wygląda. Uwielbiam żurawinę ;D

    OdpowiedzUsuń

A Ty?! Co o tym myślisz? - napisz :-)