niedziela, 4 stycznia 2015

,

Muffinki z kaszą jaglaną


Kaszę jaglaną wprowadziłam do swojej kuchni całkiem niedawno, bo nawet nie wiedziałam o jej istnieniu i stała się ona moją ulubioną kaszą! Kasza jaglana jest najstarszą kaszą i wraca do łask dzięki modzie na zdrowe odżywianie!

Kaszę jaglaną otrzymuje się z prosa, jest bogata witaminy z grupy B i nie zawiera glutenu. 

Proponuję muffinki z kaszą jaglaną, które znikają w tempie ekspresowym.

Składniki na ok. 14 babeczek:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 1 nieduża cukinia,
  • garść pomidorków śliwkowych,
  • ząbek czosnku,
  • 1 jajko,
  • 500 g sera żółtego,
  • przyprawy - sól i pieprz.
Wykonanie:


Kaszę jaglaną należy ugotować zgodnie ze wskazaniem na opakowaniu. Przede wszystkim kaszę należy przepłukać parę razy i sparzyć wrzątkiem przed gotowaniem po to, żeby pozbyć się jej gorzkiego smaku. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie.

Cukinię i pomidorki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki - cukinię w kostkę a pomidorki w ćwiartki. Następnie podsmażamy na patelni, na oleju rzepakowym.  Dodajemy posiekany czosnek i na sam koniec przyprawiamy solą i pieprzem, możemy też dodać odrobinę ziół prowansalskich. Ser żółty kroimy w kosteczkę. 

Ugotowaną kaszę blendrujemy, dodajemy jajko, ser i nasze warzywa. Całość mieszamy i napełniamy nią papilotki. Muffinki pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. 

Muffinki możemy podać z sosem czosnkowym lub śmietanowym.

 


Share:  

0 komentarze:

Prześlij komentarz

A Ty?! Co o tym myślisz? - napisz :-)