poniedziałek, 1 grudnia 2014

Pierniczki


Kochani Cykl Świąteczny został uruchomiony! Jest 1 grudnia i są pierniczki!

Pierniczki już od paru lat cieszą się wielkim powodzeniem, szczerze to zjadamy je z bliskimi w dzień, w który je robię i mało co zostaje na same Święta. Lubię te pierniczki, bo nie wymagają długiego leżenia i szybko robią się miękkie :-). Szczerze powiedziawszy przepis zupełnie nie wiem skąd mam, pewnie znalazłam gdzieś w internecie.

Składniki:
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżki miodu,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 torebki przyprawy piernikowej,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 nieduże jajka,
  • 5 łyżek ciepłego mleka.
Wykonanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy gorący miód i mieszamy wszystko nożem. Cięgle siekając dodajemy kolejne składniki – cukier, sodę, przyprawy, a gdy masła przestygnie dodajemy masło i jedno jajko. Następnie do masy dodajemy stopniowo ciepłe mleko, po jednej łyżeczce (ok 4-5 łyżek) do ciasta. Ciasto musi być twarde i gęste. Całość dokładnie wyrabiamy ręką, aż ciasto będzie gładkie. Następnie ciasto dzielimy na połowę i rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką, grubość ciasta powinna mieć maksymalnie 1 cm. Następnie wykrawamy foremkami pierniczki. Pierniczki wykładamy na blaszkę przykrytą papierem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pierniczki przed włożeniem do piekarnika możemy posmarować rozkłóconym jajkiem i pieczemy przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie. Twarde pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku do czasu, aż zmiękną. Na ogół większość zdaje się do bezpośredniego spożycia. 




Teraz czas na Waszą inwencje twórczą – pierniczki dowolnie ozdabiamy!





Share:  

0 komentarze:

Prześlij komentarz

A Ty?! Co o tym myślisz? - napisz :-)