środa, 10 grudnia 2014

Krem selerowy


Zupy kremy stały się moimi ulubionymi :-). Tym razem przychodzę do Was z przepisem na zupę krem selerowy. Seler jest bardzo zdrowym i niskokalorycznym warzywem. Nie uwierzycie, ale w selerze jest dwa razy więcej witaminy c niż w cytrusach. 

Składniki:
  • 1/2 kg selera,
  • 1/2 kg ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • olej,
  • mała śmietana 30% do zupy,
  • filet z kurczaka,
  • 2 litry bulionu,
  • opcjonalnie groszek ptysiowy lub płatki migdałów.
Wykonanie:

Cebulkę wraz z czosnkiem smażymy na patelni, na maśle, aż stanie się złocista. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę delikatnie solimy i pieprzymy oraz podsmażamy na patelni. Cebulkę i kurczaka przekładamy do garnka. Seler i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Smażymy na patelni przez 20 minut, co jakiś czas mieszając - zapach obłędny! Następnie ziemniaki i seler przekładamy do garnka, do pozostałych składników. Dodajemy bulion i gotujemy 15 - 20 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Całość blendrujemy na krem i mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub z uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.



Share:  

0 komentarze:

Prześlij komentarz

A Ty?! Co o tym myślisz? - napisz :-)