niedziela, 23 listopada 2014

Krem z cukinii


Krem z cukinii z dodatkiem mięty, brzmi doskonale! Cukinia jest źródłem witamin. Przykładowo zawiera witaminę B, która wspomaga układ nerwowy, łagodząc objawy stresu - więc jest dla mnie warzywem idealny. Ponadto odkwasza organizm i nie zawiera metali ciężki. A co nam potrzeba do przyrządzenia lekko strawnego kremu?

Oprócz cukinii niezbędnym elementem zupki jest świeżą mięta.


Składniki:
  • 2 średniej wielkości cukinie,
  • pęczek świeżej mięty,
  • 4 ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 litr wywaru mięsnego lub warzywnego,
  • sól i pieprz,
  • 1 łyżka masła,
  • grzanki lub groszek ptysiowy.
 Wykonanie:

Wywar podgrzewamy na niedużym ogniu. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulkę z czosnkiem i dodajemy do wywaru. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę, gotujemy w wywarze. Cukinie myjemy i kroimy w kostkę, dokładamy do wywaru i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Cukinii nie trzeba obierać, jej skóra jest delikatna.

Listki mięty myjemy i dodajemy na koniec do kremu, gotujemy przez ok. 10 minut. Obłędny zapach... Następnie zupę blendrujemy na krem i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Lubię dodać więcej pieprzu, wtedy zupą jest pieprzna, a dzięki mięcie delikatna. Połączenie smaków bardzo ciekawe. Krem podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.



Share:  

2 komentarze:

A Ty?! Co o tym myślisz? - napisz :-)