wtorek, 4 listopada 2014

Czekoladowo


Zdecydowanie pieczenie to moje hobby. Jakbym miała jeszcze raz pokierować swoim życiem to chyba zdecydowałabym się na bycie cukiernikiem :-). Chyba nie ma nic bardziej satysfakcjonującego niż połączenie pracy i swojej pasji. Jak to się mówi - jeśli robisz to, co lubisz to nigdy nie będziesz musiał pracować! Póki co pieczenie to moje hobby, ale kto wie, w życiu nigdy nic nie można przewidzieć! 

W ostatnim miesiącu ciasto, które widzicie na zdjęciu piekłam cztery razy - przepis opanowałam do perfekcji! 

Przepis znalazłam na Kwestii Smaku i zmodyfikowałam go według własnego uznania. 

Poniżej składniki są podane na blaszkę 21 cm, jeśli chcecie ciasto upiec w większej blaszce, to możecie w internecie znaleźć przelicznik składników na większą czy mniejszą blachę.
Składniki na biszkopt:
  • 4 jajka o temperaturze pokojowej,
  • 200 g drobnego cukru,
  • 70 g mąki pszennej,
  • 70 g mąki ziemniaczanej,
  • 2 pełne łyżki kakao.
Składniki na mus czekoladowy:
  • 250 g serka mascarpone,
  • tabliczka gorzkiej czekolady,
  • 330 ml śmietany kremówki 36% (np. Śmietanka Łowicka).
Dodatkowe składniki:
  • 3 łyżki mocnej herbaty z cytryną,
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 250 g malin,
  • 6 łyżek konfitury malinowej,
  • pokruszone ciastka owsiane z czekoladą.
Wykonanie:

Biszkopt

Tortownice wykładamy papierem, boki smarujemy masłem i oprószamy bułka tartą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do miski przesiewamy mąki i kakao. Oddzielamy białka od żółtek. W misce ubijamy białka na sztywna pianę i dodajemy 100 g cukru po jednej łyżce wciąż miksując. W drugiej misce ubijamy żółta wraz z cukrem (100g) - miksujemy przez ok. 10 minut, aż masa stanie się puszysta. Następnie do żółtek dodajemy pianę i mieszamy delikatne drewnianą łyżką. Do masy dodajemy składniki sypkie i delikatnie mieszamy do połączenia. Ciasto wykładamy do tortownicy. Pieczemy przez 35 minut. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika rzucamy go z wysokości kolan na posadzkę, dzięki temu biszkopt nam nie opadnie. 

Krem czekoladowy

W garnku rozpuszczamy czekoladę, ściągamy z ognia i łączmy ją z serkiem mascarpone miksując. Trzeba uważać, żeby czekolada nie była zbyt gorąca. Następnie w misce ubijamy śmietanę i dodajemy masę czekoladową, Krem odstawiamy do lodówki. 

Biszkopt po wystygnięciu kroimy tak, żeby otrzymać trzy blaty. W misce łączymy herbatę z ekstraktem z wanilii. Nasączamy 1/3 płynu pierwszy blat, który następnie smarujemy konfiturą malinową. Wykładamy maliny i smarujemy 1/3 kremu czekoladowego, tak samo robimy z drugim blatem i przykrywamy trzecim. Całe ciasto pokrywamy kremem czekoladowym i obsypujemy pokruszonymi ciastkami. Tort wkładamy do lodówki i jak przyjdą goście podajemy :-)!




Ciasto też możecie dowolnie ozdobić w zależności od upodobań, czy też okazji.


Share:  

1 komentarz:

  1. Tutaj się z Tobą w pełni zgadzam - nie ma niczego lepszego w życiu niż połączenie pasji z pracą! Praca, która sprawia przyjemność to marzenie!

    OdpowiedzUsuń

A Ty?! Co o tym myślisz? - napisz :-)