wtorek, 9 września 2014

Birthday Cake



Zdecydowanie pieczenie to moje hobby! Nie zawsze wszystko wychodzi, ale sprawia mi wielką frajdę. Jeszcze większą przyjemność sprawia mi pieczenie ciast dla bliskich. Tort na zdjęciu poniżej został upieczony przeze mnie na 85 urodziny mojej Babci!

Powoli ten tort staje się moim ciastem firmowym, bo nie na jedne urodziny go piekłam :-)



Składniki na biszkopt:
  • 6 jaj o temperaturze pokojowej,
  • 200 g drobnego cukru,
  • 145 g mąki pszennej,
  • 50 g mąki ziemniaczanej.
!Uwaga - pieczemy dwa biszkopty, powyżej podane składniki są na jeden biszkopt.

Wykonanie:



Tortownicę wykładamy papierem. Białka oddzielamy od żółtek. Do miski przesiewamy obie mąki. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy po łyżce cukru i dalej ubijamy. Białka muszą być lśniące. Ubijałam białka na niedużych obrotach ok. 10 minut. Następnie dodajemy powoli po żółtku i całość miksujemy. Po dodaniu żółtek jeszcze przez chwilę ubijamy. Dodajemy mąki w trzech partiach, miksując na niskich obrotach bardzo krótko. Masa ma być jednolita i puchata. Ciasto wykładamy na tortownicę, którą wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut. 

Żeby biszkopt nam nie opadł, proponuję bezpośrednio po wyciągnięciu ciasta z piekarnika rzucić go z tortownicą na ziemię z wysokości kolan.


Po upieczeniu dwóch biszkoptów i po ich wystygnięciu każdy z biszkoptów dzielimy na dwa blaty. Proponuję biszkopt upiec dzień wcześniej, wtedy będzie się nam łatwiej go przekrawać. 

Do nasączenia biszkoptu proponuję lekko osłodzoną herbatę połączoną z odrobiną alkoholu. 

Składniki na krem borówkowy:
  •  750 g borówek,
  • 400 g serka mascarpone,
  • 3/4 szklanki drobnego cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1/4 szklanki wody i 1 łyżka wody,
  • 8 łyżeczek żelatyny.
 Wykonanie:

Borówki myjemy i umieszczamy w garnku wraz z cukrem. Całość podgrzewamy na małym ogniu, do czasu aż cukier się rozpuści. Do miski nakładamy żelatynę i zalewamy 1/4 szklanki wody i odstawiamy do napęcznienia. W drugiej miseczce rozpuszczamy łyżkę mąki ziemniaczanej w łyżce wody - dodajemy to do naszych ciepłych owoców i doprowadzamy do wrzenia. Następnie garnek ściągamy z ognia i rozpuszczamy w ciepłych owocach napęczniałą żelatynę. Tak przygotowaną frużelinę chłodzimy w lodówce, aż zacznie tężeć - może to potrwać 1-2 godziny. Krem mascarpone ubijamy w misce i dodajemy stopniowo frużelinę.

Krem odkładamy do lodówki, do czasu wykorzystania.

Składniki na ozdobienie ciasta:
  • 800 g śmietany kremówki 30%,
  • 100 g serka mascarpone,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • pół łyżeczki czerwonego barwnika Dr Oetker,
  • różowe bezy i borówki do ozdoby.
Wykonanie:

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo mascarpone i łyżkę cukru pudru. Na sam koniec ubijania dodajemy powoli barwnik i ucieramy. Krem odkładamy do schłodzenia.
 
Każdy z blatów nasączamy osłodzoną herbatą z alkoholem i przekładamy kremem borówkowym, kończąc ciastem. Całość ciasta ozdabiamy bitą śmietaną. Bitą śmietanę rozprowadzamy szpatułką na całości. Następnie bitą śmietanę umieszczamy w worku cukierniczym i wybieramy końcówkę gwiazdeczki / kwiatuszka i robimy małe kwiatuszki wokół ciasta. Wierzch ciasta ozdabiamy borówkami i bezami.





Share:  

1 komentarz:

A Ty?! Co o tym myślisz? - napisz :-)