środa, 6 sierpnia 2014

Oreo Cake


W zeszłym tygodniu szukałam ekstra ciasta, które mogłabym upiec swojemu szwagrowi w prezencie i znalazłam przepis na Ciasto Oreo, w którym się wizualnie od razu zakochałam. Nabyłam odpowiednie składniki i je upiekłam.

Przepis znalazłam na YT, poniżej filmik. Przepis, który podaję na blogu troszkę zmodyfikowałam, bo osoba, która wykonuje to ciasto ma stojący mikser, a mając mikser ręczny można byłoby się zajechać.


Kobieta, która piekła ciasto troszkę nas oszukuje w wyglądzie ciasta, bo mamy upieczone trzy blaty ciasta, czyli dwa przełożenia kremem, a na zdjęciu widać więcej przełożeń kremem, stąd ciasto jest jeszcze wyższe. 


Teraz czas na moje Oreo Cake :D


Poniżej podane składnik są przeznaczone na blachę 22 cm.

Składniki:

Ciasto czekoladowe:
  • 150 g mąki pszennej,
  • 75 g ciemnego kakao,
  • 220g (1 szklanka) cukru,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki (120 g) maślanki,
  • 1/4 szklanki (54 g) oleju,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (możecie kupić go w internecie bądź w lepszym sklepie spożywczych np. w Piotrze i Pawle, kosztuje ok. 20 PLN),
  • 1/4 szklanki (60 g) ciepłej wody i 
  • 10 ciastek Oreo przełamanych na ćwiartki.
Powyżej podane składniki są na jedno ciasto czekoladowe, a my musimy upiec dwa!

Ciasto waniliowe:
  • 255 g mąki pszennej,
  • 220 g (1 szklanka) cukru,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 125 g masła,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki (120 g) mleka,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 10 ciastek Oreo przełamanych na ćwiartki.
Krem:
  • 300 g (w przepisie oryginalnym jest 224 g) serka Philadelphia,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 260 g cukru pudru,
  • 480 g (2 szklanki) śmietany kremówki 30%),
 Polewa czekoladowa:
  • 225 g ciemnej czekolady,
  • 120 g (2/3 szklanki śmietany kremówki 30%),
  • 1 łyżka masła.
Ozdoby:
  • 10 ciastek Oreo (pokruszonych),
  • 4 ciastka Oreo (przepołowione).
Wykonanie:

Ciasto czekoladowe:

Do miski przesiewamy wszystkie składniki sypkie tj. mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia. W kolejnej misce ubijamy jajka z cukrem. Następnie dodajemy stopniowo składniki sypkie. Po dodaniu wszystkich składników sypkich wlewamy powoli maślankę i miksujemy. Następnie dodajemy w ten sam sposób olej i ekstrakt waniliowy. Na samym końcu dodajemy ciepłą wodę powoli i delikatnie miksujemy. Kiedy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Dodajemy pokruszone Oreo i mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wykładamy na formę 22 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 1 godzinę lub do suchego patyczka. W przepisie jest, że ciasto się piecze 45 minut, ale ja swoje piekłam 1 godzinę i 15 minut. 

Ciasto waniliowe:

Do miski przesiewamy składniku sypkie tj. mąkę, sodę i sól. W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem. Następnie dodajemy miękkie masło i miksujemy. Powoli dodajemy mleko i ubijamy, następnie ekstrakt waniliowy. Na samym końcu dodajemy pokruszone ciastka Oreo i mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wykładamy na formę 22 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 1 godzinę lub do suchego patyczka.

Krem:

W misce ubijamy śmietanę kremówkę. Następnie w drugiej misce ubijamy nasz serek z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Do serka dodajemy stopniowo bitą śmietanę i ubijamy. Krem odstawiamy do lodówki, żeby się delikatnie schłodził. Ostrzegam, że jest bardzo, bardzo słodki.

Polewa:

Śmietanę kremówkę podgrzewamy w rondelku (nie gotujemy), dodajemy pokruszoną czekoladę i masło. Całość mieszamy ręczną trzepaczką i odstawiamy do ostygnięcia do lodówki na ok. 15 minut. 

***

Na paterze kładziemy ciasto czekoladowe, które smarujemy niedużą ilością kremu, następnie przykrywamy ciastem waniliowym, nakładamy krem i przykrywamy ciastem czekoladowym. Całość ciasta pokrywamy kremem. Zostawiamy tylko niewielką ilość kremu do ozdoby. Ciasto wkładamy do lodówki żeby się chwilkę schłodziło. Następnie dół ciasta ozdabiamy dookoła pokruszonymi ciastkami Oreo. Rękaw cukierniczy wypełniamy kremem i ozdabiamy wierzch ciasta, na którym układam połówki Oreo. Następnie górę ciasta smarujemy polewę tak żeby delikatnie ściekała po brzegach. 

Ciasto schładzamy w lodówce i podajemy gościom. Niestety nie mam zdjęcia przekroju ciasta, nad czym bardzo ubolewam....Ciasto jest bardzo pracochłonne, ale też smaczne! Solenizant i goście byli zadowoleni! 



Share:  

2 komentarze:

  1. Ojej, wygląda przepysznie, sama je zrobię, koniecznie! :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

A Ty?! Co o tym myślisz? - napisz :-)