wtorek, 15 lipca 2014

,

Malinowe zatrzęsienie


Lubicie maliny? Bo ja bardzo! Stworzyłam malinowy torcik, który nazwałam Malinowe zatrzęsienie. Nie dość, że torcik jest malinowy to jeszcze bezglutenowy!

Malinowe zatrzęsienie


Składniki:

Składniki na biszkopt bezglutenowy:
  • 5 jaj,
  • 140 g cukru,
  • 150 mąki bezglutenowej (np. Mix - koncentrat ciasta bezglutenowego Glutenex),
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia (np. Celiko),
  • 4 łyżki oleju rzepakowego.
Składniki na krem malinowy:
  • 375 g świeżych malin,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w łyżce wody,
  • 250 g serka mascarpone.
Pozostałe składniki:
  • 375 g świeżych malin,
  • 2 bezglutenowe galaretki (np. Celiko).
Wykonanie:

Biszkopt:
 
Blaszkę o średnicy 27 cm wykładamy papierem. Wszystkie składniki do biszkoptu powinny być temperatury pokojowej. W misce umieszczamy jajka wraz z cukrem i ubijamy na wysokich obrotach mikserem. Masę ubijamy przez ok. 10 minut, aż powstanie pianka, która zwiększy trzykrotnie swoją objętość. Składniki sypkie przesiewamy do miski i dodajemy stopniowo do naszej masy delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Następnie dodajemy olej i dalej mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30-40 minut. Po wyciągnięciu biszkoptu z piekarnika rzucamy go z wysokości kolan na ziemię. Dzięki temu ciasto nam nie opadnie.

Jak biszkopt ostygnie, wyciągamy z blaszki i przekrawamy na dwa blaty. Proponuję biszkopt upiec dzień wcześniej. Możemy też przygotować biszkopt według ulubionego przepisu i nie musi być bezglutenowy.

Krem malinowy:

Umyte maliny umieszczamy wraz z cukrem w rondelku i podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Żelatynę rozpuszczamy w ok. 1/4 szklanki wody i odstawiamy do namoczenia. Do owoców dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w łyżce wody. Całość zagotowujemy, odstawiamy z ognia i rozpuszczamy w musie malinowym żelatynę. Maliny odstawiamy do wystudzenia. Najlepiej do lodówki. Masa ma zacząć tężeć, tylko nie za mocno. W misce miksujemy serek mascarpone i dodajemy stopniowa tężejącą masę malinową. Krem odstawiamy do lodówki do użycia. 

Galaretkę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Na blat wykładamy ok. 3/4 kremu. Następnie przykrywamy drugim blatem. Wierzch ciasta smarujemy kremem i układamy truskawki. Następnie na ciasto zakładamy obręcz na galaretkę i wylewamy tężejącą galaretkę. Ciasto umieszczamy w lodówce. 
 
Podajemy schłodzone. Można zostawić jeszcze trochę więcej kremu i posmarować nim ciasto dookoła po zdjęciu obręczy. 
 
Skusicie się na Malinowe zatrzęsienie?
 
 

Share:  

1 komentarz:

  1. właśnie poszukiwałam przepisu na moje urodzinowe ciasto :D dzięki! maliny mam w ogrodzie będzie jak znalazł

    OdpowiedzUsuń

A Ty?! Co o tym myślisz? - napisz :-)