piątek, 13 czerwca 2014

Tort kokosowo-truskawkowy



Jeśli chodzi o kuchnie, to zdecydowanie najlepiej lubię piec słodkości. Tort, który widać na zdjęciu powyżej powstawał w ekspresowym tempie, ale zamierzam go powtórzyć robiąc już wszystko powoli. Tort jest troszkę pracochłonny. Przepis znalazłam na Kwestii Smaku.

Przepis jest na tortownicę wielkości 24 cm, ja piekłam na 27 cm. Jedynie co, zwiększyłabym ilość musu truskawkowego :-).

Biszkopt składniki:
  • 7 jajek o temperaturze pokojowej,
  • 200 g cukru,
  • 145 g mąki pszennej,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • whisky do nasączenia biszkoptu.
Krem kokosowy:
  • puszka mleczka kokosowego (400 ml),
  • 75 g wiórków kokosowych,
  • 10 łyżek cukru pudru,
  • 750 g mascarpone,
  • 200 g białej czekolady.
Mus truskawkowy:
  • 20-25 świeżych truskawek,
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • odrobina świeżo startej skórki z cytryny,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (małe),
  • 4 łyżki konfitury truskawkowej,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka wody. 
Dekoracja:
  • wiórki kokosowe,
  • pralinki Rafaello.
Wykonanie:

Biszkopt:

Tortownicę wykładamy papierem. Białka oddzielamy od żółtek. Do miski przesiewamy obie mąki. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy po łyżce cukru i dalej ubijamy. Białka muszą być lśniące. Ubijałam białka na niedużych obrotach ok. 10 minut. Następnie dodajemy powoli po żółtku i całość miksujemy. Po dodaniu żółtek jeszcze przez chwilę ubijamy. Dodajemy mąki w trzech partiach, miksując na niskich obrotach bardzo krótko. Masa ma być jednolita i puchata. Ciasto wykładamy na tortownicę, którą wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut. 

Żeby biszkopt nam nie opadł, proponuję bezpośrednio po wyciągnięciu ciasta z piekarnika rzucić go z tortownicą na ziemię z wysokości kolan - robi się tak u mnie w domu. Nie bójcie się tej czynności, śmiało!

Po wystygnięciu biszkopt dzielimy na trzy blaty. Proponuję biszkopt upiec dzień wcześniej, wtedy będzie się nam łatwiej go przekrawać. Blaty troszeczkę spryskujemy whisky.

Masa kokosowa:

Mleczko kokosowe przelewamy do garnka i na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia, następnie dodajemy wiórki kokosowe i na małym ogniu gotujemy przez 30-40 minut, aż wiórki wchłoną całe mleczko. Czekoladę kroimy na małe kawałki i rozpuszczamy w masie kokosowej po ściągnięciu z ognia. Masę kokosową należy ostudzić, może być w lodówce. Krem można przygotować dzień wcześniej. Mascarpone miksujemy przez chwilę z cukrem pudrem i dodajemy partiami masę kokosową. Krem chłodzimy w lodówce. 

Mus truskawkowy:

Około trzynaście truskawek wrzucamy do garnka, dodajemy cukier waniliowy, konfiturę, sok i skórkę z cytryny. Całość blendrujemy. W miseczce rozpuszczamy mąkę z wodą i dodajemy do naszego musu. Mus doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do ostygnięcia. Pozostałe truskawki kroimy na kawałeczki i dodajemy do musu.

Pierwszy blat smarujemy połową musu truskawkowego na to wykładamy ok. 1/3 (lub troszkę mniej) kremu kokosowego. Przykrywamy kolejnym biszkoptowym blatem, z którym postępujemy tak samo. Całość przykrywamy trzecim blatem. Tort pokrywamy w całości kremem kokosowym. Dekorujemy wiórkami i pralinkami Rafaello. 





Share:  

0 komentarze:

Prześlij komentarz

A Ty?! Co o tym myślisz? - napisz :-)