czwartek, 10 kwietnia 2014

Piątek? To może ryba?


Ryby są zdrowe - każdy o tym wie! Ale czy często je jadamy? Niewątpliwie piątek kojarzy mi się z rybą. U mnie w rodzinnym domu, zawsze w piątki się pościło i na obiad była rybka. Odkąd nie mieszkam w domu, to z tymi rybnymi piątkami u mnie różnie, ale chętnie powrócę do tego zwyczaju :-). Przychodzę do Was z przepisem na pyszną zapiekankę z łososiem. Nie wymaga dużo nakładu pracy, a jest co jeść. 

Przepis na zapiekankę znalazłam na portalu Kwestia Smaku. Przepis troszkę zmieniłam.

Składniki:

Do zapiekanki potrzebujemy między innymi:


  • 600 g filetu z łososia,
  • 600 ml mleka,
  • 800 g ziemniaków,
  • 150 g porów (białe i jasno zielone części),
  • brokuł,
  • 40 g masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól i pieprz.




Wykonanie:

 Łososia myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie odcinamy skórę.


Łososia doprawiamy solą i pieprzem. Do garnka nalewamy mleko i wkładamy naszego fileta. Całość zagotować i obrócić filet na drugą stronę i podgotować. Następnie łososia wykładamy na żaroodporne naczynie, które wcześnie delikatnie pokrywamy tłuszczem. Łososia rozdrabniamy i wypełniamy całe naczynie. Mleka nie wylewamy, bo będzie nam potrzebne do sosu beszamelowego.


Brokuły dzielimy na różyczki, myjemy i podgotowujemy w osolonej wodzie. 


Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy porę pokrojoną na małe kawałeczki i dusimy przez ok. 5 minut. Dodajemy mąkę i powoli podlewamy mlekiem, ale nie całym (wykorzystała szklankę mleka). Sos ma mieć konsystencję śmietany. Doprawiamy go solą i pieprzem. Ziemniaki obieramy i kroimy na małe talarki. Wkładamy do zimnej solonej wody zagotowujemy i gotujemy przez ok. 5-7 minut. Ziemniaki nie mogą się zrobić całkowicie miękkie. 

Na naszego łososia nakładamy brokuły, na to sos beszamelowy z porami i ziemniaki układamy na zakładkę. Delikatnie oblewamy oliwą z oliwek (parę kropelek) i wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 25 minut.




Jest co jeść!

Share:  

1 komentarz:

A Ty?! Co o tym myślisz? - napisz :-)