sobota, 15 marca 2014

Tarta Czekoladowa


Mam coś dla łasuchów :-). W obecnym numerze magazyny Trendy Art of Living pojawiła się Kuchnia filmowa Pauliny Wnuk. Tym razem miałam do wyboru Tartę czekoladową Minny albo Mus czekoladowy Rosemary. Wybrałam Tartę czekoladową, pomimo tego, że nie widziałam filmu "Służące".

Tarta czekoladowa Minny 


Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki cukru pudru (ja dałam 1/3 szklanki),
  • 200 g miękkiego masła,
  • 2 żółta.
Składniki na nadzienie:
  • 350 g mleka zagęszczonego słodzonego,
  • 3 łyżki mąki,
  • 1 laska wanilii,
  • 2 jajka,
  • 2 czubate łyżki kakao.
Wykonanie:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło pokrojone na kawałeczki, cukier i żółtka. Całość zagniatamy na jednolitą masę. Formę na tartę przygotowujemy do pieczenia (tj. smarujemy masłem i oprószamy mąka). Ciasto rozwałkowujemy i wkładamy do formy wypełniając brzegi. Ciasto chłodzimy w lodówce przez 1 godzinę. 

Mleko przelewamy do miski dodajemy pozostałe składniki - mąkę, jajka, ziarna z laski wanilii i kakao. Całość miksujemy lub mieszamy trzepaczką. 

Masę czekoladową wylewamy na schłodzone ciasto i pieczemy przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni.


Ciasto wyszło smaczne :-). Przy czym nie wiem czy do końca mi udało, bo na zdjęciu masa wygląda na płynną, a mi się przypiekła. Ciasto piekłam przez 30 minut i masa bardzo szybko zrobiła się "upieczona".
Share:  

0 komentarze:

Prześlij komentarz

A Ty?! Co o tym myślisz? - napisz :-)