poniedziałek, 3 marca 2014

Domowe batony


Znudzona jedzeniem ciast i czekoladowych smakołyków poszukałam przepis na coś zdecydowanie zdrowszego:-). Nie dość, że przepyszne to jeszcze zdrowe! Idealnie na przekąskę. Można też zabrać takiego batona do pracy, szkoły czy na uczelnię :-).

Składniki:
  • puszka mleka skondensowanego,
  • 100 g miodu,
  • 100 g konfitury morelowej / brzoskwiniowej lub pomarańczowej
  • 500 g góralskich płatków owsianych,
  • 100 g płatków typu crunchy,
  • 50 g migdałów w płatkach,
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich,
  • 100 g sezamu,
  • 150 g suszonych śliwek,
  • 150 g suszonej żurawiny,
  • 35 g suszonej papai
  • 65g suszonych moreli.
 Wykonanie:

Do dużej miski wkładamy płatki, crunchy oraz pozostałe składniki tj. owoce i ziarna. Suszone owoce, tj. śliwka i morela kroimy na mniejsze kawałki. Mleko delikatnie podgrzewamy i łączymy wraz z naszymi składnikami sypkimi, dodajemy miód i konfiturę. Składniki należy dokładnie wymieszać i wyłożyć na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem. Piekarnik nastawić do 180 stopni i piec przez 25-30 minut na złoty kolor. Po upieczeniu i wystygnięciu nasz wypiek należy podzielić na mniejsze kawałki / batoniki. Ja podzieliłam tak żeby każdy kawałek miał ok. 70 cm. 


Przepysznie...mniam mniam! Dziś jadłam z kawką, duet cudo! 
Share:  

0 komentarze:

Prześlij komentarz

A Ty?! Co o tym myślisz? - napisz :-)