sobota, 8 lutego 2014

Smaki z dzieciństwa


Są takie smaki, które przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Jabłecznik mojej Mamy zdecydowanie do nich należy. Przypomina mi się niedziela i te smakowite ciasto. Oczywiście z jabłkami z własnego ogrodu.

Do dziś zajadam się tym ciastem z uśmiechem na twarzy. Pamiętam jeszcze, jak moja Mama robiła je w prodiżu a nie w piekarniku :-). To były czasy!

Składniki:
  • 1/2 kostki margaryny,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 jaja,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • słoiczek musu jabłkowego lub 0,7 kg startych jabłek.
Wykonanie:

Wykonanie jest bardzo proste. Margarynę ubijamy z cukrem i dodajemy stopniowo po jednym jajku. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mąkę wcześniej przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję. Połowę ciasta wykładamy na okrągłą blaszkę wysmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką. Następnie wykładamy na ciasto jabłka i drugą połowę ciasta. Jabłecznik pieczemy przez 50 minut w 170 stopniach. Po wyciągnięciu i ostygnięciu możemy oprószyć cukrem pudrem lub odrobiną czekolady :-).

 
Share:  

0 komentarze:

Prześlij komentarz

A Ty?! Co o tym myślisz? - napisz :-)