sobota, 15 lutego 2014

Serduszka


Wczoraj były walentynki, ale w sumie przed nami walentynkowy weekend, dlatego przepis na ciasteczka w kształcie serduszek jest jak najbardziej na miejscu :-).

Składniki:
  • 250 g mąki,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 100 g cukru,
  • szczypta soli,
  • 1 żółtko.
Wykonanie:

Wszystkie składniki zagniatamy na ciasto. Ciasto powinno być jednolite. Następnie owijamy je folią i schładzamy w lodówce przez 30 minut do godziny. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy. Ciasto dość ciężko się rozwałkowuje, bo jest bardzo kruche. Jak uda się już rozwałkować ciasto to foremkami wykrawamy kształty. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.



Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 15-20 minut. Po wyjęciu ciastek z piekarnika i po wystygnięciu możemy je ozdobić. Wykorzystałam do tego czekoladę i posypkę. 




Udanego weekendu!
Share:  

0 komentarze:

Prześlij komentarz

A Ty?! Co o tym myślisz? - napisz :-)