niedziela, 19 stycznia 2014

Keks




Składniki:
  • 2 i 1/4 szklanki mąki,
  • proszek do pieczenia cały,
  • 15 dkg margaryny (np. Kaśki),
  • 5 jaj,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka sparzonych bakalii.
Wykonanie:

Bakalie sparzyć wrzątkiem. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. W misce utrzeć margarynę z cukrem i dodawać po jednym jajku. Następie wciąż ucierając dodawać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Jak masa będzie jednolita dodać bakalie i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Okrągłą blachę nasmarować margaryną i oprószyć mąką. Ciasto wyłożyć na blachę i piec przez 45 - 50 minut. 

Udanej niedzieli!


Share:  

0 komentarze:

Prześlij komentarz

A Ty?! Co o tym myślisz? - napisz :-)