czwartek, 14 listopada 2013

Torcik czekoladowy


Zdecydowanie jestem wielką fanką czekolady i wszystkiego co czekoladowe! Staram się jeść słodycze dla przyjemności i robić z tego rytuał. Dlatego zrezygnowałam z jedzenia batonów w pośpiechu, bo przyjemności nie ma żadnej!

Pomysł na ciasto czekoladowe jest efektem zmieszania przepisów i inspiracji :-).

Wymarzyło mi się ciasto czekoladowe z dwoma kremami, jednym z nich jest mus czekoladowo-kawowy Gordona Ramsay'a. Przepis znajdziecie tutaj.

Spód na ciasto zapożyczyłam z przepisu na tort z gruszką z Kwestii Smaku.

Składniki na spód:
  • 100 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
  • 50 g gorzkiej czekolady,
  • 2 jajka (oddzielnie żółta i białka),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki powideł śliwkowych,
  • składniki na polewę - cukier, kakao, margaryna palma.
 Składniki na mus czekoladowo-kawowy:
  • 100 g ciemnej czekolady,
  • 125 g serka mascarpone,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 4 łyżki schłodzonej mocnej kawy espresso,
  • 150 ml śmietanki kremówki,
  • śmietan fix (jedne opakowanie na 300 ml śmietany).
Składniki na mus czekoladowo-ajerkoniakowy:
  • 100 g białej czekolady,
  • 125 g serka mascarpone,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 3 łyżki ajerkoniaku,
  • 150 ml śmietanki kremówki. 
Wykonanie:

Spód:


W garnku rozpuścić masło, dodać cukier i kawę. Całość wymieszać i odstawić z ognia. Dodać czekoladę i mieszając ją roztopić. Jak masa ostygnie dodajemy żółta i mieszamy. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie oddajemy ją do masy czekoladowej w trzech partiach, mieszamy drewnianą łyżką. Białka ubijamy na sztywną masę i dodajemy do ciasta, mieszkając łyżką do połączenia składników.

Tortownicę przygotowujemy do pieczenia i wykładamy na nią nasze ciasto. Spód pieczemy 20 minut w 180 stopniach. 

Po upieczeniu spodu i po tym jak ciasto wystygnie, przygotowujemy polewę czekoladową. Każdy z Was na pewno ma własny przepis na polewę. Ja do polewy wykorzystuję kakao, cukier i margarynę palmę. Polewę przygotowujemy w garnku na małym ogniu. Do polewy dodajemy powidła śliwkowe. Następnie polewą, po przestygnięciu, smarujemy nasz spód. 

Mus czekoladowo-kawowy:

Czekoladę rozdzielamy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. w misce ustanowionej nad garnkiem z wrzącą wodą). Delikatnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, kiedy masa będzie płynną czekoladą odstawiamy do wystygnięcia. Ręczną trzepaczką ubijamy na gładką masę serek mascarpone z cukrem pudrem. Wciąż ubijając dodajemy schłodzone espresso i rozpuszczoną czekoladę. W misce ubijamy kremówkę na sztywną masę. Następnie łączymy ją z naszym musem. Proponuję ubić całą kremówkę, tj. 300 ml potrzebną na dwa musy i dodać do niej śmietan fix i połowę śmietany połączyć z musem. 

Mus wykładamy na nasz spód i ciasto odstawiamy do lodówki.

Mus czekoladowo-ajerkoniakwy:

Czekoladę rozdzielamy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Delikatnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia kiedy masa będzie płynną czekoladą odstawiamy do wystygnięcia. Ręczną trzepaczką ubijamy na gładką masę serek mascarpone z cukrem pudrem. Wciąż ubijając dodajemy ajerkoniak (najlepiej wybrać taki, który jest bardzo gęsty) i rozpuszczoną czekoladę. Następnie ubitą kremówkę łączymy z naszym musem. Mus wykładamy na ciasto. Ciasto możemy ozdobić tartą czekolada. Torcik chowamy do lodówki na ok. 4-6 godzin. 



 

Ciastem nie tylko sprawiłam przyjemność sobie, ale też moim bliskim!


Share:  

1 komentarz:

A Ty?! Co o tym myślisz? - napisz :-)