sobota, 30 listopada 2013

Pomysł na obiad


Jeśli nie macie pomysły na jutrzejszy obiad, może skorzystacie z mojego. Przede wszystkim smacznie, szybko i zdrowo :-). 

Składniki:

Pieczone ziemniaki:
  • ziemniaki,
  • rozmaryn,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz,
  • papryka słodka.
 Rolady z indyka:
  • sznycle z indyka,
  • marchew,
  • musztarda sarepska,
  • ser żółty,
  • szynka lub pietruszka,
  • oliwa z oliwek,
  • pieprz i sól.
Wykonanie:

Pieczone ziemniaczki:


Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w łódeczki. Wykładamy do żaroodpornego naczynia i przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy trochę oliwy z oliwek, papryki i rozmarynu. Całość mieszamy dłonią. Ziemniaki pieczemy w piekarniku w temperaturze 180-200 stopni. Ziemniaki robią się dobre 45 minut. Podczas pieczenia ziemniaki delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.


A tak wyglądają ziemniaczki po upieczeniu ;-)



Rolada z indyka:

Sznycle z indyka myjemy, osuszamy i rozbijamy, tak żeby były cienkie. Robimy to delikatnie, żeby nie porobić dziur w mięsie. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Z jednej strony smarujemy musztardą nakładamy ser żółty, szynkę i pokrojoną w słupki marchew. Całość zawijamy i w razie potrzeby przekuwamy wykałaczką, żeby się lepiej trzymały. Zamiast szynki i marchewki możemy zrobić pesto z natki pietruszki. Pietruszkę myjemy i blendrujemy z odrobiną soli i pieprzu, można też dodać migdały. Sznycle chowamy do rękawa foliowego i pieczemy w piekarniku przez ok. 30 minut. Możemy też sznycle usmażyć i poddusić, jeśli nie chcemy ich piec.


Obiad przed pieczeniem:


Obiad przed zjedzeniem:



Share:  

0 komentarze:

Prześlij komentarz

A Ty?! Co o tym myślisz? - napisz :-)