sobota, 9 listopada 2013

Babeczki dyniowe


Listopad zdecydowanie należy do dyni, która króluje w kuchni. W tym roku zrezygnowałam z robienia zupy i ciasta, a postawiłam na babeczki dyniowe ;-).

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.

Składniki:
  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 170 g cukru,
  • szczypta soli,
  • skórka starta z 2 pomarańczy,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 2 jajka,
  • 200 g puree z pieczonej dyni,
  • 60 ml mleka,
  • 150 g roztopionego masła,
  • 500 g truskawek (mogą być mrożone),
  • cukier puder.
Wykonanie:

Nie za dużą dynię myjemy i dzielimy na mniejsze części, np. na sześć i usuwamy gniazda nasienne. Tak przygotowaną dynię wstawiamy do nagrzanego do 200 stopniu piekarnika (skórką do dołu) na około godzinę. Następnie łyżką wydrążamy miąższ z dyni i blendrujemy na puree. 

Masło rozpuszczamy w rondelku i czekamy, aż wystygnie. Do miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól oraz skórkę z pomarańczy. Całość mieszamy i odstawiamy. W drugiej misce roztrzepujemy dynię z jajkami, dodajemy roztopione masło i mleko. Teraz wszystkie składniki łączymy za pomocą łyżki. Do sypkich składników dodajemy naszą masę. Ciasto mieszamy krótko, powinno być grudkowate. Następie wypełniamy papilotki, które wkładamy do blaszki. Babeczki pieczemy 18-20 minut w temperaturze 180 stopni. 

Truskawki wrzucamy do rondelka i delikatnie smażymy, aż się zrobi mus. Dodajmy odrobinę cukru. Mus odstawiamy do ostygnięcia. Musem napełniamy szprycę i nadziewamy nim babeczki. Babeczki posypujemy cukrem pudrem i gotowe!



Share:  

0 komentarze:

Prześlij komentarz

A Ty?! Co o tym myślisz? - napisz :-)