piątek, 25 października 2013

,

Viva La Pasta!




Dziś Światowy Dzień Makarony, w związku z czym mam dla swoich czytelników parę propozycji.











Listopadowym numerze Cosmo, pojawiło się parę przepisów, co prawda ze wskazaniem na określone produkty, ale ja się cieszę, że pojawiło się coś z kuchni!



Należę do osób, które same sobie przygotowują posiłki w ciągu tygodnia. Wracam do domu o 18.30 w związku z tym nie mam czasu na długotrwałe gotowanie. Wybieram szybie dania, staram się gotować dwa razy w tygodniu. Tym razem zdecydowałam się na zapiekankę ze świderkami. Jej przygotowanie, razem z pieczeniem, zajęło mi ok. godziny.

Produkty:


  • 500 g makaronu świderki,
  • 2 filety z łososia,
  • 450 g mrożonego groszku z marchewką,
  • mozzarella (proponuję dwie kulki)
  • oliwa,
  • sól i pieprz.
Wykonanie:

Makaron gotujemy. Marchewkę z groszkiem troszkę też podgotowałam. Łososia myjemy doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na oliwie. Smażenie zaczynamy od skóry. Można również smażyć na maśle z odrobiną oliwy z oliwek. Jak już łosoś będzie usmażony ściągamy skórę i kroimy go na mniejsze kawałki. 



Do żaroodpornego naczynia przesypujemy makaron wraz z groszkiem z marchewką oraz łososia. Całość mieszamy i ewentualnie przyprawiamy do smaku. Mozzarellę trzemy na tarce na największych oczkach. Posypujemy naszą zapiekankę i wstawiamy na rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 15-20 minut. 

Prawda, że szybko?



 
Share:  

1 komentarz:

  1. Mniaaam! Dostałam ogromną ochotę na zjedzenie jakiegoś smacznego makaronu :D
    To fajnie że w Cosmo są jakieś przepisy, bo czasem brakuje mi tego w magazynach.

    OdpowiedzUsuń

A Ty?! Co o tym myślisz? - napisz :-)