sobota, 31 sierpnia 2013

Zupa szafranowa z kalafiorem według Gordona


Witajcie!

Jakiś czas temu wspominałam o menu, które przygotowywałam dla moich gości, a teraz czas na pierwszy przepis pierwszego dania - Zupa szafranowa z kalafiorem. 

Przepis pochodzi z książki Gordona Ramsaya Niedzielne przysmaki.


Zupa szafranowa z kalafiorem


Składniki:
  • 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • 500 ml mleka,
  • 2 szczypty nitek szafranu,
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz,
  • 1 duży kalafior podzielony na różyczki,
  • 25 g masła,
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki,
  • oliwa z oliwek.
Wykonanie:

Bulion przygotowałam sama na bazie drobiu  i warzyw. Do garnka wlewamy bulion, mleko i dodajmy szczyptę szafranu i sól. Wszystko zagotowujemy i dodajemy kalafior. Gotujemy przez 5-6 minut albo tak długo, aż kalafior będzie miękki. Następnie z zupy wyciągamy 1/4 kalafiora. Całość zupy blendrujemy. Dodajemy kolejną szczyptę szafranu i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Masło rozpuszczamy na patelni i smażymy ugotowany kalafior na złoty kolor. Zupę podajemy z usmażonym kalafiorem i posypujemy pietruszką. 

Smacznego!
 
Share:  

1 komentarz:

  1. Nie przepadam za zupami ale ta jest po prostu pyszna!:)

    OdpowiedzUsuń

A Ty?! Co o tym myślisz? - napisz :-)