środa, 7 sierpnia 2013

Krem z pomidorów


Przychodzę do Was z przepisem (może nawet i za dużo powiedziane)na krem z pomidorów. Krem robi się w ekspresowym tempie - chyba o to chodzi :-).

Składniki:
  • 1 cebula średniej wielkości,
  • 1 marchewka średniej wielkości,
  • 250 ml bulionu warzywnego,
  • przecier pomidorowy (lepszej jakości, ja używam Valfrutta 500 g),
  • dwa ząbki czosnku,
  • pieczywo ciemne,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz,
  • bazylia,
  • śmietana 12%,
  • słonecznik i sezam.
Wykonanie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchew w talarki. Całość podsmażamy na patelni na oliwie z oliwek wraz z wyciśniętym ząbkiem czosnku. Do tego dodajemy bulion i dusimy, tak długo aż marchew będzie miękka. Następnie przelewamy całość do garnka. Na patelni podsmażamy nasz koncentrat, który dodajemy do naszego wywaru. Przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Dodajemy dwie łyżki śmietany. Żeby się śmietana nie zważyła polecam odlać trochę zupy i w niej rozrobić śmietanę i następnie dodać do kremu. Całość gotujemy 10-15 minut. Potem blendrujemy.

Pieczywo opiekamy w tosterze i smarujemy ząbkiem czosnku. Słonecznik i sezam podsmażamy na suchej patelni, aż się zarumieni. Krem podajemy z odrobiną śmietany i słonecznikiem z sezamem :-)

Smacznego!




Share:  

1 komentarz:

  1. One tylko tak uroczo wyglądają;)
    Muszę wypróbować któryś z twoich przepisów;P

    Pozdrawiam
    http://www.fashionsmachines.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

A Ty?! Co o tym myślisz? - napisz :-)