sobota, 27 lipca 2013

Chłodnik


Temperatury zapowiadają się co raz wyższe, więc może tak chłodnik? Nie jestem zdecydowanie fanką chłodnika i jakichkolwiek zup na zimno, ale chłodnik w takim wydaniu z chęcią zjem. 

Składniki:
  • botwinka,
  • koperek,
  • szczypiorek,
  • 400 ml kefiru,
  • 400 ml jogurtu
  • pieprz,
  • sól.
 Wykonanie:

Buraczki z botwinki obieramy i kroimy na niewielkie kawałeczki. Botwinkę myjemy, łodygę i liście też kroimy na kawałki. Całość gotujemy w niewielkiej ilości wody z odrobiną soku z cytryny lub octu, żeby kolor pozostał intensywny. Jak już wszystko będzie miękkie część wody odlewamy, a część zostawiamy. Czekamy aż wystygnie. Koperek i szczypiorek myjemy i siekamy na niewielkie kawałki. Do naszego wywaru z botwinki dodajemy kefir i jogurt. Można zrobić więcej lub mniej chłodnika, ale zawsze pół na pół z kefirem i jogurtem. Dodajemy szczypiorek i koperek, całość przyprawiamy do smaku. Można podawać z młodymi ziemniaczkami i gotowanym jakiem. 

Szybko i smacznie, w sam raz na upały!


 
Share:  

0 komentarze:

Prześlij komentarz

A Ty?! Co o tym myślisz? - napisz :-)