sobota, 20 lipca 2013

Burgery wołowe


Co powiedzie na burgery wołowe? Postanowiłam podrażnić podniebienie mojego ukochanego i zrobiłam burgery :-). Zdecydowanie poprawiłam mu tym humor...zresztą sobie też. Jeśli chodzi o przepis to obowiązuje całkowita dowolność, poniżej moja propozycja ;-).


Składniki na sześć burgerów:
  • 600 g wołowiny,
  • 4 bułki do burgerów,
  • jajko,
  • sałata masłowa,
  • botwinka,
  • ser bursztyn,
  • pomidor malinowy,
  • 3 korniszony,
  • 2 cebule czerwone
  • majonez,
  • keczup,
  • oliwa z oliwek,
  • czosnek,
  • curry,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej.
Wykonanie:

Burgery:

Mięso możemy kupić mielone, albo drobno posiekać. Do mięsa dodajemy jajko, pokrojony w kostkę korniszon, pokrojoną w kostkę cebulę, ząbek czosnku, dwie łyżki keczupy, pieprz i sól. Do mięsa można dodać odrobinę wody. Mięso dobrze wyrabiamy i formujemy sześć kotletów, każdy po 100 g. Kotlety smażymy na patelni.

Sosy:

Pięć łyżek keczupu mieszamy z dwiema łyżkami oliwy z oliwek i dodajemy ząbek czosnku. Tym sosem będziemy smarować spód bułek. 

Pięć łyżek keczupu mieszamy z pięcioma łyżkami majonezu i półtora łyżeczką przyprawy curry. 

Burgery wołowe:

Przekrojoną bułkę opiekamy w piekarniku albo tosterze. Bułkę smarujemy pierwszym keczupowym sosem następnie nakładamy liść sałaty i botwinki, ser bursztyn i ciepły kotlet. Do burgerów idealnie komponuje się smakowo ser bursztyn i nie polecam zwykłego sera żółtego. Na kotleta układamy plasterki pomidora, korniszona i karmelizowaną czerwoną cebulkę. Całość polewamy drugim sosem i gotowe! 

Można podawać tak jak w Aioli z sałatką z pęczaku i frytkami...



Share:  

3 komentarze:

  1. nie ma jak to domowy fast food :) o wiele zdrowszy i smaczniejszy przede wszystkim!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się i wiemy co jest w środku :-)

    OdpowiedzUsuń

A Ty?! Co o tym myślisz? - napisz :-)