sobota, 15 czerwca 2013

Pieguski z M&M


Nie ma nic przyjemniejszego niż słoneczny dzień, który jest zarazem dniem wolnym od pracy! Czuję się tak zmęczona po całym tygodniu, że na nic nie mam zupełnie ochoty...więc może na osłodę ciasteczka? O tak, ciastka zawsze poprawiają humor!

Przepisy  na słodkości poszukuję w gazetach, książkach kucharskich, stronach internetowych i innych blogach. Przepis na ciasteczka pochodzi od Bakerella. Przy czym troszkę zaburzyłam jego proporcję :>. Głównymi składnikami są...





Składniki:
  • 2 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • kostka masła (200 g)
  • 1 1/2 szklanki cukru,
  • 2 jajka,
  • 100 g M&M,
  • 100g gorzkiej czekolady,
  • 1 szklanka orzechów włoskich,
  • konfetti,
  • sól morska.
Wykonanie:

Mąkę przesiać przez sitko do miski i połączyć z sodą i solą. W mikserze utrzeć miękkie masło z cukrem. Ucieramy przez dwie minuty, następnie dodajemy dwa jajka i miksujemy dalej. Następnie dodajemy mąkę ze składnikami i miksujemy na jednolitą masę. 

Czekoladę i orzechy kroimy na niewielkie kawałki i dodajemy razem z M&M do naszej masy.




Nasze ciasto przykrywamy ściereczką i chowamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie formujemy małe kuleczki i układamy na blaszce wyścielonej papierem pergaminowym.



Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przed włożeniem ciastek do piekarnika obsypujemy je konfetti i solą morską. Ciasteczka pieczemy 12-16 minut lub do momentu zbrązowienia.






A teraz do kuchni i pieczemy ciasteczka :-). Ciasteczka są idealne do pochrupania. Są dość twarde i troszkę słone.








Share:  

1 komentarz:

A Ty?! Co o tym myślisz? - napisz :-)