środa, 5 czerwca 2013

Drożdżówka na zimno!





Zarówno drożdżówka, jak i babka są pozornie łatwymi ciastami - ale mam na nie sposoby. Pogoda coraz ładniejsza, a my sięgamy po zimne desery czy lody, a jakby tak zjeść drożdżówkę na zimno? 

Składniki:


  • 10 dkg drożdży, 
  • 1 szklanka cukru, 
  • 2 opakowania cukru waniliowego, 
  • ¾ szklanki oleju,
  • 5 jaja, 
  • ¾ szklanki mleka, 
  • 4 szklanki mąki, 
  • szczypta soli dodawana następnego dnia.

Wykonanie:
 
Składniki mogą być zimne. Drożdże należy rozkruszyć, dodać cukier, cukier waniliowy, roztrzepane jajka, mleko, olej, 2 szklanki mąki. Składniki dodajemy do miski po kolei i nie mieszamy. Miskę przykrywamy ściereczką lub papierem, wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia należy wymieszać składniki dokładnie i dodać 2 szklanki mąki z szczyptą soli. Ponownie dokładnie wymieszać ciasto i wyłożyć na blachę, ułożyć owoce i kruszonkę. Wstawić do zimnego piekarnika. Piec  50 minut w temperaturze 150-170 stopni.

Już wiecie czemu to drożdżówka na zimno?

 
Share:  

0 komentarze:

Prześlij komentarz

A Ty?! Co o tym myślisz? - napisz :-)