poniedziałek, 6 maja 2013

Muffinki z bezą i syropem z grantu



Muffinki z bezą i z syropem z granatu

Składniki:

Muffinki


  • 125g miękkiego masła,
  • 150g cukru,
  • 2 jajka,
  • 170 g mąki,
  • 1/3 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki mleka 125 ml

Beza


  • 2 białka jajek w temperaturze pokojowej,
  • 110g cukru

Syrop z granatu


  • 1 szklanka soku z  granatu Grante,
  • 8 łyżek cukru pudru,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 1/4 szklanki wyłuskanych ziarenek granatu


Wykonanie:
W misce ucieramy miękkie masło z cukrem. Miksujemy tak długo, aż masa będzie jednolita i puszysta, następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy na małych obrotach. Mąkę przesiewamy przez sitko i dodajemy sodę i proszek do pieczenia. Mąkę mieszamy z masą i dodajemy stopniowo mleko ciągle mieszając.






 Masę wkładamy do 12 papilotek. 


Białka ubijamy na pianę i dodajemy po 1 łyżce cukru wciąż ubijając, aż piana będzie błyszcząca i sztywna. 



Muffinki pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Do rondla wlewamy sok z granatu i wysypujemy cukier i gotujemy na małym ogniu aż cukier się rozpuści. Dodajemy sok z cytryny i ziarenka granatu.




Upieczone muffinki przed podaniem polewamy syropem. Mniam, mniam!


Przepis pochodzi ze strony http://www.kwestiasmaku.com/

Share:  

4 komentarze:

  1. uwielbiam piec muffinki, ale tego przepisu jeszcze nie znałam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wyglądają ! :)
    Muszę znaleźć wolną chwilę ! :)
    Buziaki
    A.

    OdpowiedzUsuń
  3. super! pozdr i zapraszam do nas na nowy post

    OdpowiedzUsuń

A Ty?! Co o tym myślisz? - napisz :-)