czwartek, 21 lutego 2013

Kurczak według przepisu Pascala

Hendifly
Dziś przychodzę do Was z propozycją kurczaka nadziewanego kuskus według przepisu Pascala. Przepis mam już od dawna, jeszcze za czasów, kiedy Pascal miał swój program kulinarny na tv z kluskiem. Teraz chcę się z Wami nim podzielić!

Składniki:
  • 4 filety z kurczaka,
  • 10 dag kaszy kuskus,
  • 2 czerwone cebule,
  • 1 łyżka mięsistych rodzynek,
  • 40 g płatków migdałów,
  • 1 ząbek czosnku,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki,
  • szczypta oregano,
  • sól,
  • pieprz oraz
  • oliwa.
Wykonanie:

Piersi muszą być dość spore żeby łatwo było je rozciąć wzdłuż, tak aby powstała kieszonka. Piersi przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na oliwie. Kuskus przyprawiamy według przepisu na opakowaniu. Cebule należy pokroić w piórka i podsmażyć na patelni. Następnie dodajemy rodzynki, migdały, posiekany czosnek i pietruszkę. Doprawiamy przyprawami i dodajemy gałkę muszkatołową. Podsmażone piersi nadziewamy kuskusem i układamy w żaroodpornym naczyniu. Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10 - 15 minut. 

Dodatkowo możecie przygotować sos.

Proporcja 1:1

1 łyżka majonezu, 1 łyżka keczupy i 1/2 łyżeczki curry. Całość mieszamy i gotowe! 

Hendifly

 
Share:  

1 komentarz:

  1. ahh ostatnio robiłam <3 pyszności! mam sposób aby zdobyć sprzęty kuchenne oraz wiele innych, wystarczy wejść tu: http://guuli.pl/index.php?option=com_user&view=login&ref=15365 zbierać punkty i wymieniać na co tylko się podoba; )

    OdpowiedzUsuń

A Ty?! Co o tym myślisz? - napisz :-)