czwartek, 31 stycznia 2013

Szarpaniec



Favim

Jakie jest Wasze ulubione ciasto? Ja jestem w stanie odpowiedzieć na to pytanie bez zastanawiania - jabłecznik! Mniam mniam...dodać jabłka, beze i dwukolorowe ciasto i mamy Szarpańca!


 

Składniki:


  •  1 kostka margaryny, 
  •   4 żółtka (z białek ubić pianę)
  • 2 szklanki mąki, 
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki gęstej śmietany.


Wykonanie:
 
Mąkę, cukier, margarynę, żółtka posiekać nożem i delikatnie wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao i zagnieść na jednolitą masę. Ciasto włożyć do lodówki na 2 lub 3 godziny. Po 2 - 3 godzinach wyciągamy ciasto i na blachę ścieramy część białego ciasta. Jabłka obieramy i trzemy na tarcie. Następnie odsączamy z soku i układamy na blaszce z białym ciastem. Na jabłka trzemy ciemne ciasto. Z białek ubijamy pianę i wykładamy na ciemne ciasto, całość posypujemy białym ciastem. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 175 stopni.



Share:  

2 komentarze:

  1. Brzmi zabójczo pysznie:) Już sam jabłecznik to rarytas a jeszcze z moją ulubioną bezą... Chyba spróbuje tego w domu jak się nadarzy jakaś wyjątkowa okazja:)

    OdpowiedzUsuń

A Ty?! Co o tym myślisz? - napisz :-)