czwartek, 15 listopada 2012

Orzechowo


W zależności od pory roku zmienia się nasze menu. Mam na myśli zarówno dania główne jak i deser. Latem jedliśmy delikatne ciasta i tarty z owocami...teraz w te jesienne dni możemy sobie pozwolić na bombę kaloryczną w postaci orzechowca.

Składniki:

Ciasto
 
  • 2 szklanki mąki,
  • 1/2 kostki masła roślinnego,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 jaja,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 2 łyżki proszku do pieczenia,
  • kakao (opcjonalnie).
Krem

  • krem karpatkowy,
  • 200 g obranych orzechów włoskich,
  • 1/2 kostki masła,
  • 3 łyżki miodu,
  • 5 łyżek cukru. 
Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem, aby masa była jednolita. Ciasto dzielimy na dwie części do jednej z nich dodajemy kakao ok. 2 - 3 łyżek, aby ciasto zrobiło się kakaowe. Ciasto podzielone na dwie części zawijamy w folię aluminiową i chowamy do zamrażalki na 2 - 3 godziny.

Do rondelka postawionego na gazie wkładamy masło, orzechy, cukier i miód, całość mieszamy tak długo aż orzechy się posklejają. 

Przygotowujemy dwie okrągłe blaszki ok 24 cm średnicy. Do każdej z nich trzemy zamrożone ciasto. Na jedną z blach dodajemy masę orzechową. Blaszki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 - 45 minut. 

Po upieczeniu spodów i wystygnięciu przygotowujemy krem karpatkowy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Krem możemy położyć bezpośrednio na spód z orzechami i przykryć drugim spodem, bądź na odwrót, tak aby orzechy były na górze. Ja osobiście zrobiłam orzechy w środku i ciasto polałam polewą.

Smacznego!


Share:  

1 komentarz:

A Ty?! Co o tym myślisz? - napisz :-)