sobota, 27 października 2012

Gruszkowe wariacje


Happy Saturday Everyone!

Rozpoczęłam sezon gruszkowy...nie tylko gruszki jem codziennie, ale też dodaje je do potraw zarówno tych słodkich, jak i dań głownych. Dziś prezentuję pyszne muffinki, które rozpływają się w ustach....


Składniki:
  • 110 g mąki,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 50 g kakao,
  • 1/3 płaskiej łyżeczki soli,
  • 150 g schłodzonego masła,
  • 200 g brązowego cukru,
  • 80 ml kremówki,
  • 80 ml jogurtu naturalnego,
  • 2 jaja,
  • 1-2 gruszki.
  • 60 g gorzkiej czekolady,
  • płatki migdałów.
Wykonanie:

W misce mieszamy składniki suche - przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, kakao. Następnie dodajemy pokrojone na drobne kawałki masło i zagniatamy ciasto, podobne do kruszonki, do miski dodajemy cukier i mieszamy łyżką. W drugiej misce mieszamy śmietana z jogurtem i jajkami, całość trzepiemy rózgą na jednolitą masę. Dwie masy łączymy delikatnie i krótko mieszając drewnianą łyżką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Masę nakładamy do 3/4 papilotek i wkładamy na blaszkę. Gruszki myjemy, wycinmy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Do każdej babeczki wciskamy po 3- 4 kawałki gruszki. Czekoladę trzemy na tarcie i posypujemy babeczki przed włożeniem do piekarnika. Muffinki pieczemy 25 - 30 minut.



Po upieczeniu i wystygnięciu muffinek możemy posmarować je lukrem (zrobionym z cukru pudru, soku z cytryny i wody) i ozdobić posypką lub płatkami migdałów. 

Przepis znalazłam i odrobinę zmodyfikowałam na Kwestia Smaku


Share:  

0 komentarze:

Prześlij komentarz

A Ty?! Co o tym myślisz? - napisz :-)