piątek, 19 października 2012

Cranberry - Poached Pears - remainder


Jasień to czas na gruszki, dlatego przychodzę do Was z propozycją Evy Longorii.



Pamiętacie o książce Evy Langorii Cooking with love for family & friends? Dzisiejszy przepis pochodzi z tej oto książki.

Składniki:
  • 8 niedużych gruszek,
  • 5 łyżek miodu,
  • 3 łyżki cukru,
  • 4 - 5 paseczków skórki z pomarańczy (obieramy zesterem),
  • 4 - 5 paseczków skórki z cytryny (obieramy zesterem),
  • 1 łyżeczka skoku z cytryny,
  • szczypta cynamonu,
  • 1 laska wanilii
  • 1 torebka owocowej herbaty,
  • 15 - 20 dag świeżej albo suszonej żurawiny.
Wykonanie:

Gruszki obieramy, kroimy na połowę i wkładamy do garnka. Garnek musi być takiej wielkości, żeby gruszki miały dużo miejsca. Następnie zalewamy je wodą. Do garnka dodajemy miód, cukier, skórkę z cytryny i pomarańczy, skok z cytryny, szczyptę cynamonu oraz miąższ z laski wanilii i torebkę herbaty. Całość doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy płomień gazu i gotujemy tak długo, aż gruszki będą miękkie - około 10 minut. Na końcu dodajemy żurawinę, całość pozostawiamy na gazie dopóki żurawina nie zacznie pękać - około 3 minuty. Z garnka wyciągamy torebkę herbaty, całość przelewamy do miseczki i pozostawiamy w lodówce na całą noc lub nawet na trzy dni. Przed podaniem wyciągamy skórki cytrusów.


Share:  

0 komentarze:

Prześlij komentarz

A Ty?! Co o tym myślisz? - napisz :-)