poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Tarta


Pozostając w dalszym ciągu we francuskim klimacie proponuję tartę przygotowaną we własnej kuchni.

Odwiedzając dość często Francuski Łącznik podjęłam się wyzwania, jakim było upieczenie własnej tarty. Przepis pochodzi ze strony internetowej Przyślij Przepis.


Składniki na ciasto:
  • 100 g margaryny,
  • jajo,
  • 1,5 szkl mąki,
  • łyżka śmietany,
  • szczypta soli.
Składniki na tartę:
  • brokuły - świeżę lub mrożone,
  • 200 g kiełbasy lub szynki,
  • 100 g sera żółtego,
  • feta,
  • śmietana 18%,
  • 2 jaja,
  • olej,
  • przyprawy - vegeta, sól i pieprz.
Wykonanie:

 Z margaryny, mąki, jajka zagniatamy ciasto dodając szczyptę soli i łyżkę śmietany. Ciasto rozwałkujemy i wypełniamy okrągłą formę do tarty. Tartę pieczemy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180C.

Brokuły dzielimy na małe różyczki, myjemy i blanszujemy. Fetę i kiełbasę kroimy w kosteczkę. Na oliwie podsmażamy kiełbasę. Ser żółty trzemy na tarce. 1/3 sera zostawiamy do posypania na wierzch tarty, resztę mieszamy ze śmietaną i jajkami - masę doprawiamy przyprawami do smaku.

Na ciasto wkładamy podsmażoną kiełbasę, brokuły i fetę. Całość zalewamy masą serowo-jajeczną. Wierzch tarty posypujemy serem żółtym. Tak przygotowaną tartę pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach C. 




Share:  

1 komentarz:

  1. jeszcze nigdy tego nie robiłam pewnie dlatego że nie mam jeszcze takiej blachy, wygląda pysznie!
    może poeksperymentuję w końcu w kuchni, mam ochotę na taką z owocami ;)

    OdpowiedzUsuń

A Ty?! Co o tym myślisz? - napisz :-)