czwartek, 2 sierpnia 2012

Krem pomidorowy


Lubicie pomidorki? Bo ja bardzo:-). Nie wyobrażam sobie jeść kanapki z serem żółtym bez pomidora! Jeszcze bardziej od pomidorów lubię zupę / krem pomidorowy!

Składniki:
  • 75 dag - 1 kg pomidorów,
  • włoszczyzna (pietruszka, seler, marchew i pora),
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • liść laurowy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 filiżanki soku z pomarańczy,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich i bazylii,
  • kostka bulionowa, 
  • sól i pieprz.
 Wykonanie:

W niewielkiej ilości wody gotujemy włoszczyznę wraz z kostką bulionową, zielem angielskim i liściem laurowym. Kiedy warzywa będą miękkie wyciągamy porę, ziele angielskie i liść laurowy. Następnie pomidory obieramy ze skórki. Najprościej jest naciąć pomidora i wsadzić na chwilę do wrzącej wody, dzięki temu łatwiej można go obrać. Pomidory kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwię z odrobiną soli, pieprzu, ziół prowansalskich i bazylii. Pomidory łączymy z bulionem, dodajemy sok pomarańczowy i blendrujemy. Całość doprawiamy do smaku. Możemy podawać z groszkiem ptysiowym lub uprażonymi na patelni ziarenkami słonecznika i dyni. 


Przepis pochodzi z książki kucharskiej: 



Share:  

0 komentarze:

Prześlij komentarz

A Ty?! Co o tym myślisz? - napisz :-)