poniedziałek, 19 marca 2012

,

Smaki Świata - Włochy


Cześć! Wybaczcie mi malutką przerwę...mam nadzieję, że zrehabilituje się najbliższymi postami ;-). Dziś będziemy podróżować i to nie byle gdzie, bo do Włoch! Z czym kojarzą Wam się Włochy ? Mam nadzieję, że z dobrą kuchnią, pięknymi zabytkami i kolebką mody.

Najbardziej intensywnie będziemy zwiedzać Mediolan, ale to nie tylko ze względu na zabytki;-)


 Turyści odwiedzają Mediolan częściej ze względu na jego shoppingowe oblicze niż na zabytki, ale można połączyć jedno z drugim - mam tu na myśli Galerię Vittorio Emanuele II.


Vittorio Emanuele II

Myśląc o Włoszech...do głowy przychodzą Nam znane nazwiska ze świata mody, takie jak: Giorgio Armani, Domenico Dolce, Nino Cerruti, Stefano Gabbana, Guccio Gucci, Miuccia Prada, Gianni Versace, Donatella Versace.

Żeby poczuć się choć przez chwilę, jak na zakupach w Mediolanie, zobaczmy co oferują nam światowe marki.














Podobno, najbardziej odpowiednim momentem na zakupy w Mediolanie jest styczeń oraz przełom czerwca i lipca. Jednak, należy pamiętać, że tam okres promocji nie koniecznie musi wiązać się z tym, że uda nam się coś kupić tanio. W Mediolanie jest wiele znanych outletów, w których można nabyć markowe ubrania i akcesoria przecenione nawet do 70%, być może jest to okazja, ale na pewno dość kosztowna. Najbardziej popularne outlety to Marni, który w 2008 roku został okrzyknięty najlepszym outletem świata oraz outlet D Magazine. Okazję można również upolować na mediolańskich targach, przykładowo przy ulicy Papiniano czy też w okolicach placu Sant'Agostino. Jednak musimy być też ostrożny, żeby nie nabyć "okazyjnie" jakieś podróbki. 


Po modowych informacjach czas na kuchnię! Będąc we Włoszech należy obowiązkowo skosztować risotto ze specjalnym ryżem oraz pizzę. Dodatkowo, zaopatrzyć się można w tradycyjny ser gorgonzola, pyszną kawę w dobrej cenie oraz makarony! Włoskimi specjałami są suszone szynki, wyborne salami, oliwki w zalewie. W tego rodzaju zakupach trzeba być ostrożnym bo ceny są obłędne, przykładowo kilogram szynki parmeńskiej kosztuje 60 euro. Skupmy się jednak na PIZZY!




Wasza Pizza nie musi obiegać od tych przedstawionych powyżej.

Ciasto

Składniki:
  • 2 1/2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 jajko,
  • 1/3 paczuszki drożdży,
  • szczypta soli i pieprzu.
Wykonanie:

Podgrzewamy mleko, mąkę przesiewamy do dużej miski. Najpierw robimy rozczyn - mieszamy drożdże z dwoma łyżkami podgrzanego mleka i odrobiną cukru. Rozczyn dodajemy do mąki wraz z jajkiem i przyprawami. Ciasto zagniatamy i odstawiamy na ok. 20 minut w ciepłe miejsce. Następnie blaszkę smarujemy oliwą z oliwek i wykładamy nią ciasto. Blaszkę z przygotowanym ciastem odstawiamy na ok. 20 minut do ciepłego miejsca, żeby troszkę podrosło.

Pizza

Składniki:
  • puszka pomidorów,
  • bazylia,
  • mozzarella,
  • brokuły,
  • salami,
  • pieczarki,
  • cebula
Wykonanie

To z czym Pizza ma być, to już zależy od Was, w zależności od tego co lubicie. Ja lubię taką bogatą Pizzę. Bezpośrednio na ciasto dodaję pomidory w puszce. Wcześniej je blendruje, przyprawiam i podsmażam na patelni. Pieczarki wraz z cebulką smażę na maśle. Brokuły gotuję przez chwilę, żeby nie były zbyt twarde. Wszystkie składniki układam dowolnie na cieście, tylko bez sera! Tak przygotowaną Pizzę wkładam na 25 - 35 minut do rozgrzanego piekarnika do 170 stopni. Ser nakładam dopiero 10 minut przed końcem.

Pizza prezentuje się tak, jak na zdjęciach poniżej.



Mam nadzieję, że naszła Was ochota na Pizzę. Napiszcie, jaki kraj chcielibyście jeszcze zwiedzić i posmakować! Obiecuję, że do Włoch jeszcze wrócimy, żeby spróbować Black Pasta i Cavatelli.

Pozdrawiam!

Share:  

2 komentarze:

  1. Oj tak narobiłaś mi ochotę na pizze!:))
    I coś czuję, ze w weekend zagości ona na moim stole:)
    Co do miasta do proponuję Paryż:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie ;)) szkoda, że już jest ta godzinę bo zrobiłaś mi smaka! :)

    OdpowiedzUsuń

A Ty?! Co o tym myślisz? - napisz :-)