czwartek, 16 lutego 2012

Tłusty Czwartek

 

Witajcie! Jak minął Tłusty Czwartek? Ile zjedliście pączków? W sobotę na potrzeby bloga zrobiłam swoje pierwsze pączki. Posta miałam dodać znacznie wcześniej, ale niestety problemy z połączeniem z internetem. Wracając do pączków, wyszły na prawdę smaczne, ale pochłonęły duużo czasu.

 
Składniki:
  • 1 kg mąki,
  • 10 dkg drożdży,
  • 10 dkg cukru,
  • ok. 1/2 l mleka,
  • 6 żółtek i 1 jajko,
  • sól,
  • olej,
  • 1/2 laski wanilii,
  • 1 kieliszek spirytusu,
  • sok i skórka z cytryny,
  • cukier puder o posypania,
  • marmoladę lub konfitury.
Wykonanie:

Zrobić rozczyn z roztartych drożdży z 1 łyżką cukru, 20 dkg mąki i szklanką mleka. Gęstość rozczynu powinna odpowiadać gęstości śmietany. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Następnie utrzeć jajo i żółtka z cukrem, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, laskę wanilii, sok z cytryny, otartą skórkę, resztę mleka i alkohol. Całość wyrabiać, aż stanie się gładkie i lśniące. Ciasto powinno odchodzić od ręki. Do ciasta wlać ok. 6 łyżek oleju i wyrabiać, aż będą powstawały pęcherzyki. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na jakieś 10 - 15 minut. Gdy ciasto zacznie rosnąć zaraz wyrabiać.

Łyżką nabieramy małe ilości ciasta.Palcami zanurzonymi w oleju kształtować małe krążki, na środek nakładamy 1/2 łyżeczki marmolady lub innego nadzienia. Zlepiać dokładnie, formować kule, kłaść zlepieniem na spód na posypaną mąką deseczką . Podgrzać tłuszcz do smażenia pączków. Zrobić próbę oleju wrzucając niewielki kawałek ciasta, jeśli szybko wypłynie i się zarumieni, można smażyć. Pączki delikatnie kłaść na gorący olej górną stroną na dół. Gdy pączki się zarumienią, obrócić widelcem na drugą stronę. Usmażone pączki odkładać na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar oleju. Gorące obsypać pudrem i jeść jak wystygną ;-).    



Share:  

1 komentarz:

A Ty?! Co o tym myślisz? - napisz :-)