poniedziałek, 2 stycznia 2012

Smaki Świata - Laks


Witajcie! Jak tam przywitał Was Nowy Rok? Mnie troszkę deszczowo, ale za to bardzo ciepło! Macie jakieś postanowienia noworoczne? Ja kilka mam, ale gdzieś w połowie roku mi zawsze umykają;-).

Postanowiłam powrócić do swojego cyklu Smaki Świata, byliśmy już w Grecji gdzie mogliśmy skosztować Grecką Moussakę teraz czas na Skandynawię i łososia.




Najbardziej charakterystyczne produkty w kuchni skandynawskiej to suszona ryba, śledź, jaja, mleko, ser oraz borówki. Ze względu na wiele wspólnego w kuchni szwedzkiej, duńskiej, norweskiej czy fińskiej królują podobne potrawy, ale są też wyjątki. 

Teraz czas na ciekawostkę jaką jest szwedzki stół. Jego tradycja wywodzi się z XVII wieku, gdzie na oddzielnym stole podawano mężczyznom piwo oraz precle. Następnie z upływem lat na stole zaczęły pojawiać się gorące dania jak i zimne zakąski. Jak jeść ze szwedzkiego stołu aby nie popełnić faux pas. 
Istnieje sekwencja konsumowania potrwa ze szwedzkiego stoły. Przede wszystkim nie jemy różnych potraw na jednym talerzu. Za każdym razem talerz wymienia się na czysty. Na pierwszym talerzu kładziemy przede wszystkim różnego rodzaju pieczywa oraz twarde sery. Kolejny talerz to potrawy rybne. Trzeci talerz składa się głównie z sałatek, zimnych mięsnych przekąsek. Na czwartym talerzu kładziemy gorące potrawy - kotleciki, omlety, dania wegetariańskie. Ostatni talerz, chyba ten najsłodszy, to oczywiście desery!

Lubicie ryby? Bo ja tak, staram się je jeść najczęściej jak się da. Najbardziej lubię smak łososia, który rozpływa się w ustach. Lubię łososia smażonego tradycyjne czy grillowanego, oba smakują wyśmienicie.

Poniżej zdjęcie smażonego łososia z przyprawami takimi jak sól i pieprz, podawany z ryżem oraz groszkiem i marchewką.



Dla tych bardziej wymagających przepis na łososia w śmietanie z książki kucharskiej Skandynawia jest piękna

Składniki:
  • 70 dag fileta z łososia,
  • 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany,
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki,
  • 1 łyżka masła,
  • siekany koperek,
  • przyprawy: sól, biały pieprz.
Wykonanie:
Łososia delikatnie przyprawić solą i pieprzem. Następnie szybko obsmażyć na maśle, zaczynając od strony ze skórką. Śmietany wymieszać ze sobą, wlać na patelnię i dusić wraz z łososiem przez 5 minut. Przed podaniem posypać koperkiem.

Słowniczek: łosoś

Szwedzki - lax,
Norweski - laks,
Fiński - lohi

Na pewno jeszcze nie raz sięgnę po przepis z kuchni skandynawskiej. 


Share:  

0 komentarze:

Prześlij komentarz

A Ty?! Co o tym myślisz? - napisz :-)