sobota, 7 maja 2011

Saturday breakfast...


W sobotni poranek nie trzeba się spieszyć, dlatego można zjeść coś innego niż kanapki:-). Ja osobiście uwielbiam śniadania na słodko, taka duża dawka kalorii z samego rana daje kopa! Dlatego proponuję Wam racuszki z bananami - mniam mniam :-)

Składniki:
  •  mąka,
  • 10 g drożdży,
  • mleko,
  • jajko,
  • cukier,
  • sól,
  • olej,
  • 2 - 3 dojrzałe banany.
Wykonanie:

Proporcję zawszę robię na oko, ważne jest to żeby ciasto miało konsystencję śmietany. Pół szklanki mleka podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże. Do tej mikstury dodajemy (jak trochę przestygnie) mąkę myślę że ok 0,5 kg i tyle mleka żeby uzyskać odpowiednią konsystencję. Do tego jeszcze jajko i 1 - 2 łyżeczki cukru, szczypta soli. Całość miksujemy, albo używamy trzepaczki. Wkrajmy do tego Nasze banany pokrojone w talarki. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na parę minut, aż trochę wyrośnie dzięki drożdżom. Następnie smażymy na złocisty kolor. Gotowe racuszki możemy posypać cukrem, cukrem pudrem czy jeść z dżemem - jak kto woli:-). Do tego mleko, herbatka lub kawka i gazetka;-). Banany sprawiają, że racuszki rozpływają się w ustach:-)


Bon appetit!




Share:  

2 komentarze:

  1. tak sa pyszne ;-) ostatnio zrobilam sama po raz pierwszy i naprawde wyszly dobre! , milego dnia kochana :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam racuchy :D Kurcze zjadłabym...zgłodniałam :D

    OdpowiedzUsuń

A Ty?! Co o tym myślisz? - napisz :-)